Kvinnor tar plats i ny kyrkoopera

Piteå Kammaroperas nya kyrkoopera ”Under en kvinnas hjärta” fick i Luleå domkyrka under tisdagskvällen sitt andra framförande.

18 oktober 2017 08:30

Leif Janzons libretto, tonsatt av den svenska kyrkomusikens nestor Sven-David Sandström, ligger rätt i vår tid, när kvinnans rättmätiga plats på musikscenen allt oftare efterfrågas. Här besätts alla roller/sångare av kvinnor. Anna, Marias moder, Elisabet, Johannes Döparens moder, och Mirjam/Maria, Jesu moder. De tre representerar också en kvinnas skilda åldrar, markerat av det faktum att de är klädda likadant. Och ärkeängeln själv har blivit en kvinna, Gabrielle, utstyrd med vingar av späda trädgrenar och försedd med en hätta (som ger mig associationer till skarprättare). Biblisk tid och nutid blandas: Mirjam har en mobil och tar en selfie i operans början. Kvinnans roll är ständigt densamma: Varje människa har växt under en kvinnas hjärta.

Änglakören utgörs också av fyra kvinnor. De öppnar operan med texten ”När natten faller, mister människan sin gudomlighet” men fortsätter lite längre fram med orden ”Fångna i drömmens hand är vi fria”. Är det denna text som motiverar scenografin med en stor hand, centralt placerad? En hand som änglar och protagonister kretsar kring och på, i en egendomlig koreografi föreställningen igenom, samtidigt som ljusprojektioner med ett svart grengaller sveper över deras gråmelerade trikåer och över kyrkorummets väggar. Jag lyckas inte förstå vad som händer, men kommer ofta på mig själv med att ha distraherats från musiken, både den instrumentala och den vokala, där jag trots imponerande röstprakt oftast inte uppfattar texten.

Detta är en ”kammaropera”, men involverar som sådan ändå ett omfattande artist- och produktionsteam. Likväl undrar jag om inte detta verk av Sven-David Sandström och Leif Janzon skulle gjort sig bättre som oratorium, helt utan den sceniska apparaten med regi, scenografi, kostym och ljussättning/rörliga projektioner – men istället med ett utskrivet libretto. Så hade mer fokus på Sandströms vackra, rika och sångbara musik och den tonsatta/sjungna texten skapats. Och för mig tror jag, otacksamt nog, att det hade förhöjt upplevelsen.

Fotnot: Turnén fortsätter till Skellefteå (19/10), Umeå (21/10), Ytterlännäs (23/10), Härnösand (25/10) och Sundsvall (26/10).

Musik

Under en kvinnas hjärta Leif Janzon, librettist Sven-David Sandström, tonsättare Mira Bartov, regissör David Björkman, dirigent Anna Ardelius, kostymdesigner Therésia Frisk, maskdesigner Fredrik Glahns, scenograf & ljusdesigner Peter Isaksson, konstruktör & dekorbyggare Medverkande: Tove Dahlberg, Ulrika Tenstam, Stephanie Lippert, Hege Gustava Tjønn, Elsa Rosengren, Kristina Sjöström, Linnea Andreassen, Katariina Holma samt Norrbotten Neo Luleå domkyrka, tisdag 17 oktober
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!