"Varghybrider" sprider skräck

Kerstin Fors Mattsson är en av flera fastighetsägare i Kvikkjokk som plågas av en turistentreprenörs två lösspringande hundar. Djuren, som redan dödat en hund, tros vara importerade "varghybrider". Hundägaren tillbakavisar alla anklagelser.
- Vi törs inte ut med våra hundar eller barnen, vår vardag är totalt kringskuren, säger hon.

DRABBAD. "Man känner sig ju direkt kringskuren i sin vardag på grund av de här hundarna som springer lösa och morra och visar tänderna. Obehagligt", säger Kerstin Fors Mattsson som är en av flera som polisanmält turistentreprenören som äger djuren.

DRABBAD. "Man känner sig ju direkt kringskuren i sin vardag på grund av de här hundarna som springer lösa och morra och visar tänderna. Obehagligt", säger Kerstin Fors Mattsson som är en av flera som polisanmält turistentreprenören som äger djuren.

Foto:

Kvikkjokk2013-02-18 06:00

Kerstin Fors Mattsson som tillsammans med maken har en fritidsfastighet i Kvikkjokk, polisanmälde entreprenören i slutet av oktober i fjol. Hon är bara en av flera som gjort detta. Men efter anmälan har inget hänt och den lokala polisen i Jokkmokk hänvisar till polismyndigheten centralt som i sin tur hänvisar tillbaka till den lokala polisen i Jokkmokk.

Rädsla och obehag
- Vi vet inte vad vi ska göra. De här hundarna springer lösa och in på gårdar. De är stora, ser ut som vargar, morrar och visar tänderna och kommer ända upp intill våra fönster. Vi törs inte ha vår hund ute och inte heller törs vi släppa ut barnbarnen, säger Kerstin Fors Mattsson som till vardags bor i Jokkmokk. Maken arbetar i Kvikkjokk, men paret törs inte ha hunden däruppe ens i hundgården när maken är på sitt arbete

Hon berättar att hundarna jagat renar och för 1,5 år sedan fick en man i byn sin hund dödad av de aktuella hundarna. Hundägaren till den dödade hunden är den förre naturbevakaren Sture Danielsson, han berättar:

- Jag höll på att hugga ved vid en stuga ovanför Kvikkjokk när min hund blev attackerad och så illa skadad att jag fick avliva den. Jag fick en liten ersättning av hundägaren och jag polisanmälde, men det lades ned rätt fort, säger Danielsson som inte visste att polisen nu tagit upp ärendet igen. Det välkomnar han.

- Det är ju inte hundarna det är fel på utan hur ägaren har ordning på dem. Jag har inte vågat skaffa någon ny hund. Jag träffar på de här hundarna ibland och när jag en gång hade en lånehund var det nära att det hade gått illa vid det mötet också, säger han.

Attackerades
Kerstin Fors Mattsson tycker det hela är obehagligt och påverkar stämningen i byn.

- Vi har försökt att prata med den här hundägaren, men antingen så förstår han inte vad vi säger eller låtsas inte förstå, säger Kerstin Fors. Turistentreprenören äger två stugor i byn, en bara 100 meter från makarna Fors Mattsson och det andra huset lite längre bort. Mannen har en egen hemsida - med information på italienska.

Ord mot ord
Kuriren får efter flera kontaktförsök mejlsvar av mannen som är en bergsguide från Sydtyrolen mellan Österrike och Italien. Han tillbakavisar alla anklagelser.

Han säger i mejlet att han inte haft sina hundar springande lösa utan tvärtom är det andra hundägare i Kvikkjokk som haft sina djur utan koppel och som kommit framspringande till hans kopplade hundar av rasen malamute huskies, alltså inte "vargar", säger han med eftertryck.

Den hund som dödades menar mannen bara fick en liten sårskada och att ägarens beslut att avliva den är obegripligt. Han säger också att hans hundar var i koppel vid denna händelse medan den andres hund inte var det.

I svarsmejlet skriver turistentreprenören ingenting om tillfället med renarna som drevs i Kvikkjokkfjällen och observerades av länsstyrelsens naturbevakare.

Nu återstår för polisen i Jokkmokk att utreda vad som är vad i hela ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om