Linnédagar i Kvikkjokk

Kvikkjokk blommar upp under Linnédagarna.
Blommor i bildform på kyrkväggarna, av Tor Lundberg, och blommor i levande gestalning längs Kamajokk är några inslag.
Konstnärerna Lars Piraks och Helena Adolfssons alster visas upp.
Det gör också gamla bruksföremål i utställningen Ett hem i Kvikkjokk.

KVIKKJOKK2006-07-22 06:00
Under helgens två dagar hålls de traditionella Linnédagarna i Kvikkjokk. I går invigdes arrange­manget i den gamla stavkyrkan från 1700-talet. Längs väggarna, mellan kyrkfönster och bakom altaret, hänger bilder med ståtliga blommor som motiv.
- Jag har fotograferat fjällväxter i samma nivå som de själva, i knallsol för att blommorna ska komma till sin rätt i den naturliga fjällmiljön, säger Tor Lundberg, fotograf med rötter i byn.
Och bilderna kommer verkligen till sin rätt på kyrkväggarna. Bland 20-tals växter syns till exempel svarthö, grönyxne och björnbrodd.

Levande fjällblommor
Längs klipphällarna vid forsen Kamajokk fanns i går kväll livs levande fjällblommor.
Elise Tullnär och Francina Dalmulder stod för kreationerna som modellerna bar. Hjorton, skägglav, ljung, smörblomma och isranunkel var några av klädskapelserna.
- Vi ville göra något annat än historiska kläder och valde blommor med tanke på Linné. Isranunkel växer bland stenar, ofta med is intill, och är en bra symbol för oss som lever här. Den kommer igen hela tiden, även om det är kargt och kallt ibland, säger Elise Tullnär.
Till dräkterna fanns dikter, om både växt och person, skrivna av Leif Öhman.
I den gamla bagarstugan finns utställningen Ett hem i Kvikk­jokk.
Erik Yngvesson har samlat otaliga bruksföremål från orten genom åren, främst verktyg, och nu plockat fram dessa till beskådan samt lånat in en del. Här finns bland annat en mängd hyvlar av olika slag. De äldsta är handtillverkade från början av 1900-talet.
- Många kommer från tiden då turiststationen byggdes, 1926. Oxhyvlen till exempel användes från före min tid och fick nog namnet för att handtagen ser ut som horn. Två man kunde hjälpas åt att grovhyvla, säger Erik Yngvesson.
Han vet vad föremålen brukats till, som bällingskrapa och skära, samt separator och annat som använts i köket.

Pirak konfirmerades här
Konstnären Lars Pirak fanns på plats och invigde sin utställning, som främst innehöll grafik och akvareller, i ungdomsgården. Han berättade om sitt konstnärskap, om personliga minnen från orten och jojkade.
- Jag har varit här väldigt mycket genom åren och tog min konfirmation här 1946. Lekvik-Nicke som bodde här belönade oss med femöreskola då vi kunde svara åt prästen, säger Lars Pirak.
I den timrade ladan intill hänger Helena Adolfssons verk.
I dag finns dessutom kulturvandring, föreläsningar, en guidad tur till vattenfallet Brudslöjan, Linnémiddag och underhållning att välja bland.
Under veckan har Kvikkjokksdagarna pågått med skapande verkstäder. Bland annat har pärlstickning, porslinsmålning, björkrisarbete och skinnsömnad lärts ut.
- Jag har gjort mitt livs första tennarbete. Det har varit fantastiska dagar, fint väder och inga mygg, säger Eva Brönning Olsson från Stockholm.
Kvikkjokks- och Linnédagarna har arrangerats av föreningen Saggats byar, Linnésamfundet Polcirkeln, SV Nord och Jokkmokks församling. Nästa år blir det jubileum då det är 250 år sedan Linné gjorde sin lappländska resa 1732.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om