Aktivisten och miljöprofilen Tor Tuorda är en av ett 20-tal bybor och andra med fastigheter i fjällbyn Kvikkjokk som riktar tuff kritik mot företagarna Öhlund Saulo och Sundbergs planer på bygget av hotell med spa och butik plus den tänkta planen för en utökad campingverksamhet på den tidigare husvagnscampingen som förvaltades av en förening. Företagarna har tidigare förvärvat marken där campingen finns plus även köpt en äldre servicebyggnad som i dag står där hotellet ska byggas.
Så långt rådde lugnet före stormen.
Detaljplanenerna för områdena har gått ut för samråd och nu kommer kritiken och invändningarna från byborna gällande båda etableringarna. Efter att vi tagit del av handlingarna i ärendet visar det sig att motståndet i byn är massivt i det format som etableringarna har presenterats.
"Vi har ingenting direkt emot att det byggs ett hotell med butik i byn men med 16 meters nockhöjd blir det helt orimligt. Vi kommer bara att se en vägg med glas", skrivs det bland annat.
Invändningarna är som sagt många och omfattande och det läggs även fram kraftfulla synpunkter på hus konsultföretaget WSP utformat den miljökonsekvensanalys som ligger med i detaljplanshandlingarna.
– Först och främst är det är sjukt vulgära etableringar med ett hotellkomplex som inte alls är anpassat till miljön, tvärtom. Detaljplanen innehåller ett flertal sakfel inte minst gällande miljökonsekvenserna och sammanfattningsvis anser jag att genomförandet av planen på något sätt ger en positiv effekt för Kvikkjokk, säger Tuorda.
När det gäller den utvidgade husvagnsparkeringen, där det även planeras för etablering av stugor i varierande storlek och utförande, är kritiken hård och motståndet likaså. En springande punkt är att etableringarna ökar trycket från skoterburna besökare vilket bidrar till en försämring av livsmiljön för både djurliv och bybor.
– En sådan här exploatering kan aldrig bli hållbar, som det benämns, det bidrar till mer ljud, mer folk, mer slitage och utsläpp. Allt är skrivet på ett anpassat sätt, flosklerna haglar och retoriken är densamma som när kommunen använde när de exproprierade marken i början av 80-talet, konstaterar Tor Tuorda som inte vill se någon ytterligare exploatering, som i den presenterade detaljplanen, i Kvikkjokk.
Och han är inte ensam.