Planerna på ett hotell och stugby i Kvikkjokk har splittrat den lilla fjällbyn i Jokkmokks kommun. I fredags hölls ett dialogmöte där bybor, exploatör och kommunföreträdare skulle vädra ur luften och försöka bygga förståelse för varandras inställningar.
Bybon Annika Åkerlund närvarade och hon uppskattar att det var omkring ett 50-tal personer på plats.
– Jag tyckte det var ett lugnt och sakligt möte utan hårda ord eller påhopp. Folk framförde sina åsikter och mycket handlade om höjden på huset. Folk upplever att det blir en skyskrapa mitt i byn som stör helhetsbilden, säger hon.
Bland bybor och stugägare är det inte alla som vill tala öppet om vad de tycker. Frågan om exploateringen har delat upp den lilla fjällpärlan i två läger.
Men två som står för vad de tycker är Kerstin Fors-Mattsson och Carina Sjöberg. Första gången de fick höra om planerna för campingen och servicebyggnaden tyckte de att det lät positivt för byn, men när de fick se de färdiga detaljplanerna vändes det tvärt till ett motstånd.
– Jag får en klump i magen när jag tänker på det. Det känns inte alls bra längre, säger Carina Sjöberg, som undertecknat ett protestbrev mot satsningen där 20 andra fastighetsägare står med.
De berättar att det ursprungligen lät som att det skulle bli en enklare tillbyggnad på den existerande servicebyggnaden, en liten affär, och nytt upplägg för dagens camping, vilket skulle gynna byn.
Men när detaljplanerna presenterades var det istället ett 16 meter högt hotell med 25 rum, och en stugby på stora delar av campingen för uthyrningsverksamhet.
– Det här stora komplexet passar inte in i byn, varken utseendemässigt eller storleksmässigt. Det påminner om Åre och passar inte in. Jag har dessutom svårt att se hur det ska gynna byn, säger Kerstin Fors-Mattsson.
Hur tänker du?
– En liten affär, några rum och en liten restaurangdel hade varit bra för byn. Men det här är för mycket. För några år sedan fanns det 50 gårdar i Kvikkjokk men nu finns det 150. Kvikkjokk har nått sin gräns för exploatering, säger hon.
Hon hänvisar till de senaste två påskarna då byn blivit utan vatten och reningsanläggning överbelastats. Även hur skotertrafiken bara eskalerar.
– Min uppfattning är att den natur och miljö som finns i Kvikkjokk inte klarar av den stora turistsatsning som exploatörerna vill genomföra, säger Kerstin Fors-Mattsson.