Årrenjarka har gett tak och värme i 50 år

Familjeföretaget Årrenjarka fjällby har firat 50 år och börjar redan nu ladda upp för 50 år till.

Gun och Lars visar upp var de första stugorna byggdes för 50 år sedan.

Gun och Lars visar upp var de första stugorna byggdes för 50 år sedan.

Foto: Tommy Borg

Kvikkjokk2019-12-31 11:30

Själva lilla orten må bara ha knappt tio fasta invånare, men stugbyn med uthyrning har satt Årrenjarka på kartan och lockar långväga gäster.

– Man känner sig stolt över vad vi har skapat, och framförallt att vi fortfarande har det inom familjen, säger Gun Mannberg.

Gun är den femte generationen Mannberg som växt upp i byn Årrenjarka, på gränsen till Jokkmokksfjällen. Historien om hyresverksamheten har sin början hos Guns föräldrar och hennes pappas bror.

Bengt och Bertil Mannberg tillsammans med fruarna Astrid och Siri livnärde sig på fjällkor och skogsbruk, men ekonomin var ansträngd och de tvingades hitta nya inkomster för att de skulle kunna bo kvar i deras älskade Årrenjarka.

– De hade märkt att det blivit fler och fler som reste förbi på väg mot Kvikkjokk så då byggde de 15 små enkla stugor nere på holmen för att testa hyra ut boende 1969. Året därpå byggdes 15 till och sedan ett litet café något år senare, berättar Gun Mannberg.

Stugbyn på den lilla holmen växte under de kommande 20 åren fram tills att åldern gjorde sig påmind och de ville lämna över stafettpinnen till barnen.

– Ingen av oss barn ville ta över först, men till slut gick jag och min man Lars Lindqvist med på att testa arrendera och driva det vidare 1989. Två år senare köpte vi verksamheten och vi har inte ångrat det en enda dag, säger Gun Mannberg.

Det har nu gått 30 år sedan Gun och Lars tog över och även om de alltid velat bevara den gamla, genuina och familjära känslan så har Årrenjarka fjällby moderniserats till viss del i deras regi.

– När vi tog över var det till exempel bara utedass vid stugorna. Vi har renoverat, byggt till och rest nya modernare stugor och hus med lite högre levnadsstandard, men känslan är densamma, säger Lars Lindqvist.

Det finns 120 sängplatser i diverse stugor och tio husvagnsplatser utspridda på den lilla holmen.  

– Det känns som att man byggt konstant de senaste 30 åren men nu får det faktiskt räcka. Nu fokuserar vi på att underhålla det som finns, säger Lars Lindqvist.

För tio år sedan invigdes deras absolut största byggsatsning; det nya restaurang- och receptionshuset.

– Vi stod i ett vägval om vi skulle trappa ner verksamheten eller satsa ännu mer och bygga restaurangen. Det blev en dyr satsning men den har varit jätteviktig. Den gamla restaurangen var inte längre godkänd och ligger man så här långt avsides så är en bra restaurang ett måste, säger Gun Mannberg.

Just att fjällbyn ligger så avsides är en stor anledning att gäster lockas dit, men det medför också vissa svårigheter.

– Vi är väldigt långt ifrån närmaste flygplats och regionaltrafiken hade kunnat vara mycket bättre. Men trots allt så hittar folk hit, säger Lars Lindqvist.

Ett frågetecken just nu är vad som ska hända med deras varuleveranser i och med att Bussgods genomgår stora förändringar.  

– Det blir stora problem om de slutar köra transporterna hit, vi har mattransporter flera dagar i veckan. Men det löser sig nog, säger Gun Mannberg.

Fem generationer av Mannberg och 50 år som stugby. En lång historia som håller på att förlängas. Dottern Magdalena Mannberg står redo att tillsammans med sin familj ta över när Gun och Lars tackar för sig.

– Jag har jobbat här hela mitt liv och aldrig haft ett annat jobb. Jag hoppas på att ta över och har aldrig tänkt något annat. Det är ett privilegium att få leva på en plats som Årrenjarka och jag vill låta familjeföretaget leva vidare, säger Magdalena Mannberg.

Årrenjarkas historia

Årrenjarka är en ort vid sjön Saggat i Jokkmokks kommun.

Årrenjarka var ett nybygge som grundades 1811. Namnet kommer från lulesamiskan och betyder ekorrudden. 

Sen 1820-talet har släkten Mannberg bedrivit småbruk i Årrenjarka. I slutet på 1960-talet lades jordbruket ner och turismen blev den huvudsakliga inkomstkällan. 

Karta: Årrenjarka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!