"En attack mot mig och min familj"

Greenpeaces aktion drabbar mig och min familj, inte Plant science. Det säger odlaren Mattias Laitamaa som äger potatislagret som blockerats av aktivister.

FRUSTRERAD. Odlaren och trebarnspappan Mattias Laitamaa var frustrerad över blockaden. "Det slår mot mig och min familj" säger han. Här med sonen Melvin i famnen.

FRUSTRERAD. Odlaren och trebarnspappan Mattias Laitamaa var frustrerad över blockaden. "Det slår mot mig och min familj" säger han. Här med sonen Melvin i famnen.

Foto: Göran Lahti

Kuusijärvi2011-05-20 06:00

Mattias Laitamaa står inför en intensiv period som odlare, men på fredagen skedde ingen verksamhet i hans företag som har sina odlingar i Nedre Vojakkala. Han är hemma i Kuusijärvis strax norr om Övertorneå när Kuriren besöker honom.

- De stoppar hela min verksamhet. Jag har traktorn där inne i lagret och min personal ville inte gå till jobbet när han hörde om aktionen, vilket är förståeligt, säger Mattias Laitamaa som varit i kontakt med polisen under torsdagen för att informera om läget.

Mattias Laitamaa ger inte mycket för aktivisternas försäkringar att aktionen inte är riktad mot honom utan BASF, Plant science och den svenska regeringen.

- De kallar det för blockad utav ett lager, jag kallar det för en attack mot mig och min familj. Det slår mot mig som odlare mitt under en intensiv period. Vi brukar åka till Vojakkala och stanna där hela familjen för att jag ska hinna vara med barnen under den intensiva perioden med långa dagar. Men inte kan jag ta dit mina barn nu när det finns huliganer där.

Har du någon förståelse för den här aktionen?

- Egentligen inte. Jag är för demokrati och de får gärna ha den åsikten. Jag har en annan åsikt men inte spikar jag upp en flagga på deras hustak och blockerar dörren för det. Jag behandlas som en brottsling även om den odling jag gör är helt tillåten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!