Rekordtidig lammlycka i byn

Fårbonden Ove Larsson fick en glad överraskning när han kom till ladugården på ön Isosaari i Kuttainen. I den trettiogradiga kylan hade flera lamm fötts, en och en halv månad tidigare än planerat. "Det var en chockartad morgon", säger han.

Ove Larsson i Kuttainen har jobbat för fårföreningen i byn sedan starten 2009. Idag har de 70 får och lamningen är planerad till mitten av mars och i början av april månad. En tacka är dräktig i drygt 145 dygn.

Ove Larsson i Kuttainen har jobbat för fårföreningen i byn sedan starten 2009. Idag har de 70 får och lamningen är planerad till mitten av mars och i början av april månad. En tacka är dräktig i drygt 145 dygn.

Foto: Lars-Ola Marakatt

Kuttainen2022-02-20 10:45

– Det är en av baggarna som tjuvbetäckt fem tackor på hösten, trots att vi har baggarna och tackorna på olika öar, fortsätter Ove Larsson.

För drygt två veckor sen fick han värmande nyheter när han kom till ladugården i byn. De hade nämligen fötts flera lamm mitt i vinterkylan.

– Fast det var trettio minusgrader var de pigga och på benen. Svanstipparna var dock isiga. Jag tog in dem i värmen, torkade av dem och fick igång blodcirkulationen, berättar han.

Fårföreningen i Kuttainen har funnits sedan 2009 och tjuvlamning har hänt tidigare också. Men då hade föreningen enbart ett renstängsel mellan tackorna och baggarna. Det räckte inte, då baggarna på något sätt hade tagit sig över, eller under stängslet. Efter den lärdomen har Ove Larsson helgarderat och har alla baggarna på en egen ö för att hålla dem åtskilda från tackorna. Men det hjälpte inte.

– En av ungbaggarna hade simmat nästan hundra meter till den andra ön. Vi misstänkte att han hunnit tjuvbetäcka några tackor, men vi var inte säkra, säger Ove.

Totalt föddes det sju lamm på några dagar och Ove hade bråda dagar att curla dem. Nu, två veckor senare, är det lugnare och lammen går nyfiket omkring i inhägnaden intill ladugården och ser nöjda ut. Men om en månad kommer det bli desto svettigare för honom, då den egentliga lamningen börjar. Då beräknar han att det kommer födas över 100 lamm i Kuttainen, snittet de senaste åren har legat på 1,8 lamm per tacka.

Genom åren har fårföreningens medarbetare räddat många lamm när de följt lamningen på nära håll. När den är igång räknar Ove med att besöka tackorna var tredje timme dygnet runt.

– Oron är att det kan vara flera tackor som lammat tvillingar och trillingar. Ger jag fel lamm till fel tacka kan hon lämna den. Det kan vara kallt, snöstorm, och lammen kan frysa och tackan kan få komplikationer vid lamningen och behöva hjälp.

Den ekonomisk föreningen har 250 medlemmar och startade som ett projekt men är nu inne på 13:e året. Genom åren har Ove Larsson lärt sig en hel del om fårskötsel. I dag vill han att lamningen i Sveriges nordligaste fårbesättning ska ske tidigare än i övriga Sverige.

– Jag vill att lammen ska ha hunnit bli lite större när det börjar grönska här så de kan beta av grönskan och växa sig stora, säger Ove Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!