Hundar på jakt efter en lurig plastpåse
I Niemiholm utanför Råneå rusar två vinthundarna fram i zig-zag över en stor äng, jagandes en plastpåse. Plötsligt girar de åt höger och strax efter byter också påsen riktning.- I lure coursing får hundarna använda hjärnan till skillnad mot i hundkapplöpning, berättar tvillingsystrarna Eva och Ulrika Jonsson.
På de öppna ängarna är arrangemanget i full gång. Husbilar och tält står uppställda mellan bilarna och överallt syns vinthundar i olika storlek och färg, med husse eller matte i andra änden av kopplet. Ute på fältet flyger en stor greyhound fram, jagandes en plastpåse. Hit och dit över ängen följer den sitt bete. Det ser ut att vara ett riktigt kraftpaket, påminner mer om en gepard än en hund.
Det är norrbottensavdelningen av vinthundsklubben som anordnar den simulerade harjakten.
Bedömningstävling
På gräsmattan träffar vi Eva och Ulrika Jonsson från Stockholm. De föder upp afghaner och har full koll på vad som pågår ute på banan.
- På 1970-talet körde vi hundkapplöpning med våra afghaner men 1999 började vi tävla i lure coursing, berättar Eva och Ulrika Jonsson från Stockholm, som för övrigt är identiska tvillingar med likadana kläder.
De försöker förklara vad det hela går ut på. Det är inte första hund till påsen som vinner racet, det här är en bedömningstävling där det gäller att få så många poäng som möjligt.
Parvis tävlar vinthundar av samma ras om att jaga en "hare" och domarna ger poäng utifrån kriterierna snabbhet, uthållighet, rörlighet, följsamhet och entusiasm. Det sista är det gott om. Ryckande, skuttande hundar med högburna huvuden och eleganta kroppar väntar ivrigt på att få ge sig iväg. Då och då hörs ett gnyenden eller ett litet skall, men det är förvånansvärt lugnt med tanke på att 50 hundar är anmälda.
Hundar med munkorgar
Eva och Ulrika Jonsson berättar att deras egen afghan tyvärr inte kan vara med i dag. Den löper och det kan störa hanarna.
Inför starten har hundarna försetts med munkorgar.
- Vinthundar användes förr i tiden vid jakt och avlades för att döda sitt byte. Om två hundar kommer fram till "haren" samtidigt kan det bli slagsmål, förklarar Eva Jonsson, eller om det är Ulrika.
I Niemiholm finns sju olika raser representerade; whippet, greyhound, afghan, saluki, italiensk vinthund, faraohund och basenji.
- Basenjin jagade ursprungligen varg, berättar en av systrarna Jonsson och undertecknad spanar lite oroligt in två stora hundar som står och flåsar i munkorgarna efter en vild jakt. Men det visar sig vara afghaner och systrarna berättar att de avlades fram för att jaga snöleoparder.
Framför en campingbuss står Riitta Aho, Uleåborg, och pratar med Melitsa Neofyou och Erodotos Neophitou från Cypern. Paret är de enda uppfödarna av afghanhundar på ön och är i Niemiholm för att lära sig mer om lure coursing.
Nytt blod behövs
Riitta Aho som är veterinär och själv har afghaner, berättar att kontakterna mellan olika uppfödare i Europa är viktiga. Det finns så pass få vinthundar i de nordiska länderna att det behövs nytt blod utifrån för att hålla raserna friska.
Hundarna som tävlar i lure coursing i Europa är mycket mindre än utställningshundarna av samma ras.
- Det är inte bra. Rasen kan utvecklas åt två helt olika håll, menar Riitta Aho.
Hennes egen hund Urpo, som ligger och vilar i skuggan inne i bussen, är champion både i utställningssammanhang och i lure coursing.
Ute vid starten står afghanerna Nasti och Santo startklara. Ägarna håller dem i ett stadigt grepp över bröstkorgen i väntan på klartecken. Och så släpps de lös. Iväg rusar de efter plastpåsen som far som en pil över ängen. 50 meter innan loppet är slut ledsnar plötsligt Nasti. Ivrigt stoppar hon ner nosen mellan grästuvorna.
- Nä, nu har hon hittat harbajs, säger matte trött.
- Men man får va? nöjd. Hon sprang nästan hela loppet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!