Kulturgården har öppnat för femte sommaren

2 juni 2013 11:13

I lördags öppnade Kulturgården sin sommarverksamhet. Det är femte sommaren som Elin-Alexandra Sundström anordnar kulturevenemang i den gamla gården i Gammelstad.

- Det tog tre år för folk att hitta hit, men nu är det en mindre folkfest varje lördag, säger hon.

Elin-Alexandras Sundströms vision har varit att skapa en kulturell mötesplats som också är folklig.

- Går du på Konsthallen eller en konsert är det ofta samma publik som återkommer. Jag vill nå en bredare publik med mina kulturevenemang. Därför har jag allt från loppis, som kanske är det minst opretentiösa man kan erbjuda till konst och andra kulturella uttryck. Meningen är att få människor att stanna kvar och umgås, en kulturell men också social mötesplats.

Musikfestival

Idén fick hon för många år sedan när hon var i Berlin, en idé som legat och väntat på att förverkligas. Det var först när Elin-Alexandra Sundström blev varse att den gamla 1600-tals gården i Gammelstad var hyresledig som hon kunde föreställa sig hur hon skulle kunna skapa denna mötesplats.

- Jag tycker det är en fin symbol att denna tidigare militära och slutna gård nu blivit en tillåtande plats för kultur. Dessutom är det barnvänligt, säger hon och ler.

Nytt för i år är att de även kommer att ha marknad för lokalproducenter av mat. Dessutom kommer de att ha en musikfestival i slutet av juni.

- Jag hade en musikfestival för tre år sedan, men då spöregnade det och få kom. Sedan har jag inte haft tid att anordna någon ny musikfestival.

Men nu i år blir det av eftersom hon har hjälp av Anton Nyström som tidigare gjort många musikarrangemang på Föreningsgatan 7.

- Vi har fått en jättebra bokning till Apafestivalen. Vit Päls kommer att spela, säger Elin-Alexandra Sundström.

Gratis

Kulturgårdens verksamhet drivs ideellt och de tar inga inträden. Allt är gratis. De får arrangemangsbidrag för de som uppträder och sedan blir det kanske lite pengar över från försäljningen från fiket.

- Jag gör inte detta för att tjäna pengar. Jag vill bara se mer kulturella evenemang, menar hon.

Kulturgården kommer att hålla öppet varje lördag hela sommaren fram till och med den 28 september och klockan 13 bjuds det på kulturevenemang, oftast livemusik men ibland också teater, performance och poesi.

- Vi har en öppen scen för de som vill resten bokar vi och då gäller genus 50/50. Framför allt vill vi sprida artister och musiktyper, säger Elin-Alexandra Sundström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!