Miljonären som lämnat styrelserum för konstateljén

Han har tjänat mest i Luleå när han deklarerade en inkomst på 37,5 miljoner för något år sedan. Ekonomisk oberoende målade han sin första tavla för tre år sedan. Nu är han den första att sälja 10 000 posters på Printler.

Luleåprofilen Mikael Lindgren har rivit ut skateboardrampen i källaren i huset på Bergnäset och byggt en stor konstateljé. "Jag sitter fortfarande med i några styrelser, men det är konsten som tagit över min vardag", säger han som år 2017 blev ekonomiskt oberoende.

Luleåprofilen Mikael Lindgren har rivit ut skateboardrampen i källaren i huset på Bergnäset och byggt en stor konstateljé. "Jag sitter fortfarande med i några styrelser, men det är konsten som tagit över min vardag", säger han som år 2017 blev ekonomiskt oberoende.

Foto: Petra Älvstrand

Kultur2022-12-21 09:00

– Konsten har tagit över min vardag, säger Mikael Lindgren, känd entreprenör.

undefined
Mikael Lindgren satsar helhjärtat på sin konst. Målet under år 2023 är att etablera samarbeten med gallerier i Oslo, Amsterdam och Barcelona.

Han har jobbat med olika företag sedan 2003 plus att företaget Luleå Bostad och Förvaltning löpt parallellt sedan 2006. Men det var år 2017 som lulebon Mikael Lindgren blev ekonomiskt oberoende när han tillsammans med sin affärspartner sålde Reklam 365. Och nu i år är han alltså den förste att sälja 10 000 posters på Printler – plattformen där konstnärer och fotografer kan nå ut med sin konst internationellt.

– Nja, inte allt jag gör lyckas, bland annat gick ett bolag jag medfinansierat i konkurs i år, så allt är inte glass och ballonger, säger han.

Det var alltså inte mer än tre år sedan han målade sin första tavla eftersom han saknade en målning till sitt kontor som passade in i rummets design.

– Jag köpte en gammal tavla som jag målade över och hängde upp, men tordes inte säga att jag målat den, trots fina kommentarer. Jag drog en vit lögn och sa att jag köpt den på en nätauktion.

Men där och då föddes ändå tanken på att han kanske hade gåvan att måla. Han målade fler tavlor och insåg att han visst fick ihop form och känsla. 

– Jag har jobbat mycket med form och design, så troligen har jag utvecklat en talang i det dolda. Jag menar, jag är inte skolad konstnär utan har testat mig fram och lärt mig många konstnärstermer i efter hand.

Och det har gått fort. Under dessa tre år har han hunnit med flera utställningar och har många förfrågningar om samarbeten. Dessutom säljer han. Därför är skateboardrampen i källaren i huset på Bergnäset riven för att ge plats till en stor konstateljé där han målar företrädesvis på eftermiddagar och sena kvällar.

– Jag har inte helt bytt styrelserum mot konstateljén, utan sitter fortfarande med i några styrelser. Men visst är det konsten som är min högsta prioritet just nu. Under 2023 är målet att etablera kontakt och samarbeta med gallerier i Oslo, Amsterdam och Barcelona där min konst kan säljas.

Samtidigt befinner han sig långt utanför sin egen komfortzon. Att ta steget från hobbykonstnär beskriver han som både läskig och trixig.

– Jag minns min första utställning. Jag hade fått låna en lokal av Diös på Storgatan i Luleå och visste inte alls hur min konst skulle tas emot. Jag är inte känd som konstnär för luleåborna. Därför var det lättare när jag ställde ut i Stockholm och där få bekräftelse på att min konst flög, säger han.

Konsten beskriver han som en modern form av popart, med mycket färg, satir och humor.

– Jag jobbar inte med undertext, utan mina målningar är vad man ser. Ofta köps mina originalmålningar av människor som söker en centerpiece till sin bostad – stora målningar med maffiga ramar. 

Entreprenörskapet lyser också igenom när han talar om behovet av ytterligare ett galleri i Luleå. Han har tittat på några lokaler i centrum och söker samarbete med kommunen och regionen.

– Visst skulle jag kunna hyra en lokal och hålla några vernissage för de som jag ligger i något mellanskikt och kanske inte passar i Luleå konsthall, men det är kortsiktigt. Konst är en viktig del för en tillväxtort. Därför behöver idén om mötesplatser för konsten att förankras på politisk utvecklingsnivå. Jag menar, vi vill att människor ska trivas i Luleå, säger Mikael Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!