"Kul att skapa företag!" Unga företagare i Jokkmokk

Nio UF-företag från Jokkmokk deltog på fredagen i tävlingen Företagspitchen. De fick presentera sina affärsidéer för en jury bestående av personer från det lokala näringslivet. Vinnaren blev Vanessa Hedman med sitt företag "Aldrig Mer Kladd UF".

16 december 2018 01:55

Mohadeseh Kazemi är ett av de nio företag som hade fem minuter på sig för sin presentation. Hon berättade för tidningen att hon ville att kvinnor ska synas mer i samhället och ska vara stolta för det. Hon hoppas att hennes t-shirt kan bidra till det. Vinsten av försäljningen går till cancerfonden.

Tanken på att företagsamhet ska bidra till att göra världen lite bättre är återkommande. Elis Betsvall säljer ekologiska tygpåsar som hon själv har  designat och som kan användas istället för plastpåsar med sin negativa miljöpåverkan.

– Det är kul att få friheten att skapa företag och vara kreativ med sina idéer, säger hon.

Jonas Wiandt, som undervisar på Lapplands Gymnasium i Jokkmokk i entreprenörskap, håller med.

– Det roligaste är att det är på riktigt. Nästan alla i årskurs 3 på gymnasiet är nu med och startar ett UF-företag. I år är det 24 elever och 10 företag totalt.

Vinnaren Vanessa Hedman har utvecklat en produkt som gör det enkelt att skapa en tårta utan att kladda. Hon övertygade juryn med sitt proffsiga och säkra framträdande.

– Pitchen skapade ett stort intresse för produkten hos jurygruppen, säger Stefan Andersson, som representerar Jokkmokks kommun i juryn.

Ung Företagsamhet är en ideell, partipolitiskt obunden organisation vars syfte är att samverka med skolan för att införa företagsamhet och ett engagerat näringsliv i det svenska utbildningssystemet. UF-företagande innebär att gymnasieelever får starta, driva och avveckla ett UF-företag ­under ett läsår.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Silva Herrmann