"Jag vill föra vidare tornedalsk mattradition"

Det är en dröm som blivit sann. Så säger Margit Spolander, restauratör vid Kukkolaforsen, som skrivit kokboken Tornedalsmat på Margits vis.

SIK FÖRSTÅS. Rökt sik med gräddfilsås.

SIK FÖRSTÅS. Rökt sik med gräddfilsås.

Foto: Göran Lahti

Kukkolaforsen2011-12-06 06:00

Sedan 25 år har familjen Spolander drivit Kukkolaforsens anläggning med restaurang, bastuanläggningar och logi. Margit Spolander har närt en dröm om att skriva en kokbok med tornedalska traditionella rätter fast med en touch av henne själv.

- Folk har egentligen frågat mig ända sedan vi startade om jag inte ska skriva en kokbok och nu äntligen blev det av, berättar Margit Spolander.

Receptboken lyfter upp den traditionella tornedalska husmanskosten, med ett 50-tal smakfulla recept.

"Fantastiska råvaror"
Margit Spolander använder lokala råvaror för att skapa nya och traditionella smakupplevelser. I boken presenteras också lokala producenter. Sik i alla dess former förekommer naturligtvis bland rätterna.

- Vi har ett så fantastiskt skafferi av råvaror här i Tornedalen och just därför kan slutresultatet bli så bra, säger författaren.

Hon har skrivit boken tillsammans med Manne Stenros som har producerat ett 70-tal olika kokböcker i Finland.

- Jag tycker att det är fint att det till varje rätt följer ett recept och även en bakgrundshistoria i boken, säger Manne Stenros.

Kan bli fler
Margit själv är matkreatören som skrivit ner alla recept och lagat all mat.

- Jag ville föra vidare den tornedalska mattraditionen men jag hoppas också att boken kan ge många sköna lässtunder och inspiration till matupplevelser förstås.

Hon har fått smak för att skriva kokböcker.

- Det finns så många recept som jag inte fick plats med, men de får komma i nästa bok, säger hon och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!