En dag på bastulaven
Just nu är det kulturdagar i Kukkola. Torsdag var bastuns dag, med öppet hus hos Bastuakademien och chans att testa olika bastusorter samt lära sig bastuhistoria med lokal förankring.
BASTURESA. Bastuakademins Svante Spolander gav oss en rundtur bland byabastun, rökbastun och varianter hämtade från olika platser och epoker.
Foto: Mathias Asplund
Bastuakademien vill vara ett kunskapscentrum som samlar in och bevarar kunskap som tornedalingar burit på sedan urminnes tider. De har tillgång till forskning, exempelvis den som gjorts om bastubad i Finland. De samlar även bastutyper och har 9-10 stycken i området, med planer på att expandera. Sin egen smed har de också, Tage Keskitalo, som tillverkat ett par specialugnar.- Idén med bastuakademien var att ha något som fungerar året om. Fiskesäsongen är ju kort, sade Svante Spolander.Som meditation
Han tycker det är kul när bastun uppmärksammas på olika sätt. Däremot är tävling i bastu något han vill undvika. Bastubad ska vara individuellt där man utmanar sig själv. Ju mer, desto bättre blir betalningen - som yoga eller meditation. Gärna med utsikt som bjuder in tankar och funderingar.Pågår till lördag
Kulturdagarna berättar om livet i fiskebyn genom tiderna, hur folket levt av älven sedan medeltiden. Guidad tur gick runt fiskemuseet, konstateljén, sågen, kvarnen och byggnader som bevarats. Martin Spolander, Erling Persson och Sven Lakso från trakten monterade en pata, en brygga som man fiskar på med håvar. Samtidigt demonstrerade Rolf Esperi och Per-Åke Thyni hur man i gamla tider använde "älvkraft" för att såga plank eller driva kvarnen.Kulturdagarna pågår till och med lördag och avslutas med allsång och pubkväll ute på terrassen.
Svante Spolanders bastufakta:Lövruskor av björk innehåller ett naturligt tvålämne.I en rökbastu ska stenarna vara varmare än 300 grader för att slippa sot.Bastuluft ska inte vara varmare än 50 grader innan man börjat bada. Då möts varm och sval luft och bildar en skön ånga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!