Margit förverkligade sin kokboksdröm

Kokboken Tornedalsmat på Margits vis prisades som årets regionala kokbok.
- Det känns helt otroligt, säger Margit Spolander, författaren.

SIMA. En läskande dryck är sima, eller mjöd. Den här gången har Margit tillverkat den på rabarber och citroner.

SIMA. En läskande dryck är sima, eller mjöd. Den här gången har Margit tillverkat den på rabarber och citroner.

Foto: Sabina Nilsson

Kukkola2012-11-15 06:00

Margit Spolander hade en plan. Den gick ut på att hon, när hon gått i pension, skulle skriva en kokbok.

Men boken kom snabbare än väntat. I dag har Tornedalsmat på Margits vis prisats som årets bästa regionala kokbok.

- Det känns otroligt roligt att något man jobbat hårt för gav oväntat positivt resultat, säger hon.

Jobbade dygnet runt
Näst intill dygnet runt under tre månader jobbade Margit med sin kokbok, vid sidan av sitt ordinarie jobb i restaurangen på Kukkolaforsens turistanläggning.

Boken var en dröm hon länge haft, men inte ansett sig ha tid att göra. Det var bokens fotograf, Manne Stenros, som övertalade henne att det nu var dags.

Kokboken har tryckts i 3.000 exemplar varav 2.000 sålts hittills.

Enligt Margit kom vinsten i Måltidsakademins tävling ganska oväntat. 362 kokböcker kämpade om segern i 38 kategorier.

I samma kategori som Tornedalsmat på Margits vis fanns tio andra bidrag och bland dem flera kändiskockar.

- Jag slog bland annat Per Morberg och Tommy Myllymäki. Det känns helt overkligt, säger hon.

Provar nytt
Intresset för matlagning växte fram i unga år. Sedan 1986 har hon och maken Svante Spolander drivit Kukkolaforsen turist och konferens och då har restaurangen varit Margits givna plats.

Hon beskriver sig själv som en nyfiken kock som gärna provar nya recept.

- Jag älskar att experimentera och prova nya saker. Det spelar ingen roll att en rätt blir god första gången jag gör den, nästa gång kanske jag byter kryddor eller lägger till något som jag inte hade första gången, säger hon.

Fortsättning följer
Tävlandets tid är ännu inte förbi.

Margits kokbok har i och med segern blivit uttagen till Gourmand international på Paris cookbook fair. Tävlingen pågår i slutet av februari 2013.

- Det blir jättespännande. Jag åker dit med öppna sinnen och ska smaka och dofta på Paris, säger hon.

Trots allt jobb och slit med boken tror hon att det kan bli fler i framtiden.

- Jag har massor av idéer och uppslag. Kanske blir det en bok med bastumat? Vi får se, men det blir inte förrän jag gått i pension, och det kan dröja några år än.

Kukkolatapas

Lingonlimpa och tunnbröd passar alltid bra med salta tillbehör som varierar efter årstid och tillgång.

Pepparost:

1 dl färskost

1 tsk pepparrot

Rör ihop till en smidig röra, kan också användas till kallrökt renstek.

Hovmästarsås:

0,5 dl strösocker

4 msk finhackad dill

1 dl ljus senap

0,8 dl olja

0,25 dl vitvinsvinäger

Vispa med elvisp ihop socker och hackad dill, häll i senapen, vispa. Tillsätt olja i fin stråle under vispning, tillsätt vinäger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!