Även för Greenpeace kom beskedet att BASF slutar med GMO-odling i Europa som en överraskning. Och Patrik Eriksson, kampanjchef Greenpeace, menar att protestaktionerna i Vojakkala och Unbyn varit bidragande till beslutet.
- Mycket glädjande! Vi förväntade inte att det här skulle komma just nu. Jag tror absolut att de aktiviteter vi har gjort i Norrbotten och hela Europa har påverkat, men också att det finns en sund skepsis hos allmänheten. En miljon personer har skrivit på vår uppmaning till EU-kommissionen att man ska sluta med GMO-odling.
Julia Meder, informationsansvarig vid BASF Plant Science, ger inte Greenpeace "äran":
- Greenpeaces aktioner har inte bidragit till vårt beslut, säger hon.
Lokal lättnad
Kuriren berättade i fjol om en protest från ett 20-tal företagare inom lantbruk och turism i byarna i södra Tornedalen som ville att GMO-odlingarna ska upphöra.
- Det är skönt att slippa GMO här, det är en trygghet för oss andra odlare att våra marker inte smittats av det här. Men tyvärr kommer de fortsätta med det någon annanstans, säger Carin Kerttu, kravbonde och ordförande i LRF södra Tornedalen.
Hon betonar att hon inte har något emot Mattias Laitamaa personligen.
- Nej, det handlar bara om min övertygelse om att GMO inte är bra för miljön långsiktigt., säger Carin Kerttu.
Haparanda antog nyligen en policy mot GMO och kommunalrådet Gunnel Simu (S) är också glad.
- Bra, vi vill inte ha det här. Det är svårt rent juridiskt att förbjuda det, men nu tog ju BASF det här beslutet, säger Gunnel Simu.