Lammlördag utan smak av kofta

Om knappt två veckor arrangeras Lammlördag, ett familjerrange-mang med fårnäringen i fokus.
Bakom arrangemanget står Haparanda kommuns landsbygdsprojekt i samverkan med fårägare, teaterföreningen samt Kukkolaforsens restaurang.
Ett sätt att hylla fårnäringen är att sticka Haparandas längsta halsduk.

KUKKOLA2005-03-08 06:30
Lammlördag riktar sig till både barn och vuxna och arrangemanget börjar egentligen redan fredagen den 18 mars, då Haparanda teaterförening ordnat så att en av Riksteaterns föreställningar, Välkommen till mitt liv, med Marie Nilsson Lind, visas i Kukkola där man serverar en lammbuffé. <br>På lördag erbjuds bland annat en föreläsning av fårägaren Agneta Eriksson från Kalix, som har fårosttillverkning som specialitet. <br>Lammkött till lunch<br>Det blir också försäljning och visning av andra lokala och norrbottniska får- och lammprodukter samt tävlingar och lekar för barnen. Är det lammlördag, är det givetvis lamm som serveras till lunch. Arrangörerna har också utmanat byarna till att delta i stickandet av Haparandas längsta halsduk. Stickandet fortsätter sedan under lördagen.<br>Bland de medverkande finns medlemmar i Haparandas lokala fårgrupp, däribland Stig Isaksson, Kärrbäck, och Mirja Koskela, Kukkola. Den senare har ryafår och får från dessa såväl ull, skinn och kött. <br>Förutom en rad produkter, bidrar fårskötseln till öppna landskap, något Mirja Koskela gärna framhåller.<br>Efterfrågan på lammköttprodukter är stor i länet. Endast tio procent av det som konsumeras, produceras här. Ändå är det svårt att livnära sig som fårbonde. Enligt Stig Isaksson beror detta på att betessäsongen är kort, köttillgången begränsar sig till en kort period och att det behövs stora markarealer för stora besättningar. Därför bedrivs samtliga fårbesättningar i länet som ett komplement till annan näring.<br>Går att undvika<br>Kristina Lehtonen vid landsbygdslyftet säger att det finns fördomar mot lammkött, att det smakar kofta. Ett av syftena med arrangemanget är att visa att lammkött är gott. Hon hoppas också att den ger fårbönderna möjlighet att utvecklas.<br> ? Landsbygdsprojektet tar slut i år och jag hoppas att det här arrangemanget blir en tradition, som ett bestående resultat av projektet, säger Kristina Lehtonen.<br>Kukkolaforsens kock, Markku Hirvensalo, är själv fårägare. Han förklarar koftsmaken. Att den uppstår om man slarvar vid slakten, så att köttet kommer i beröring med ullen.<br> ? Gör man rätt, är lammkött mycket gott. Min egen favorit är en stek som steks i ugn på en rotsaksbädd och som kryddas med vitlök och honung. Av skyn kan man göra bland annat rödvinssås, säger han.<br>De som besöker Lammlördag den 19 mars, kommer att få ta del av recept på olika lammrätter.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!