Elfte firandet av älvdag

För elfte året arrangeras nationalälvdagen den 19 augusti. Firande sker vid 22 platser runt om i fem kommuner.
Nationalälvarna firas bland annat med älvdop i Överkalix och till kvällen tänds ljus, eldar och facklor.

KUKKOLA2006-08-16 06:00
Nationalälvdagen firas längs med Torne, Kalix, Sangis och Tärendö älvar traditionsenligt den tredje lördagen i augusti, i år den 19 augusti. Bland arrangemangen är älvdopet vid Kalix älv i Överkalix ett pikant inslag. Nytt för i år är Rock-i-Jokk, rockfestival i Jokkfall.

Firas på flera ställen
Längs Torne älv sker också flera arrangemang bland annat vid Kukkolaforsen där högtidstal hålls av Hapa­randas kommunalråd Sven-Erik Bucht och Bengt Pohjanens litteraturpris & minoritetspris "Meän vanhin" 2006 delas ut. Senare efter mörkrets inbrott passerar båtar med facklor i forsen. Även i Erkheikki hålls fackeltåg i älven.
Vid Vassholmen i Kalix börjar firandet med friluftsgudstjänst och avslutas med logdans.

Viktig tradition
Det är alltså elfte året som nationalälvarna firas och Patrik Gräsvik, projektassistent Heart of Lapland, tycker att det är viktigt att upprätthålla traditionen.
- Älvarna har fött oss i alla tider med flottning, fiske och nuförtiden mestadels genom turism, det är viktigt att hylla naturen och älven, menar han.
Gräsvik är extra glad att biblioteken i alla fem kommuner Haparanda, Kalix, Pajala, Överkalix och Övertorneå är med genom en temavecka om våra nationalälvar under vecka 33.
- Det är ännu ett kul sätt att få ut information om våra nationalälvar, säger Gräsvik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!