Årets test är avgjort

Haparanda vann inte bara kampen om Ikea. Där arrangerades också årets surströmmingstest. Norrbottens-Kurirens jury föll för Röda Ulven.

KUKKOLA2005-08-17 06:30
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=944153&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2"><STRONG>Läs mer:&nbsp;Årets surströmmingstestare</STRONG></A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=944154&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2"><STRONG>Läs mer: Årets strömmingar betygsatta</STRONG></A><BR><BR>I vanliga fall är det siken som det mesta kretsar kring i Kukkolaforsen norr om Haparanda. Men i går då Norrbottens Kurirens surströmmingsjury bestående av gränsstadens kommunchef Christina Lugnet, arbetsförmedlingschefen Sven Lyhamn, Handelsbankens kontorschef Roger Keisu, Sverige-finska folkhögskolans rektor Eivor Olofsson och sist men inte minst, Kukkolaforsens egen Johannah Spolander samlades vid det dukade bordet vid forsen, var det det årets surströmming som fick all uppmärksamhet.<BR>Det visade sig att vi inte bara fått tag i personer som verkligen gillar surströmming, utan att de också var ett frejdigt gäng, som gick in för sitt uppdrag med stor frenesi och bjöd frikostigt på sina smakupplevelser och tips kring denna speciella rätt.<BR><BR><STRONG>Feststämning råder</STRONG><BR>Att vi förlagt testet just i Haparanda beror på att där redan råder feststämning sedan det blev klart med Ikeas etablering. Att det dukats vid forsen, prisades av en del i juryn, medan till exempel Eivor Olofsson och Christina Lugnet hellre stänger in sig inomhus med delikatessen för att njuta av aromen.<BR>Eivor Olofsson slår också snabbt fast att för henne är surströmming något alldeles extra.<BR>&nbsp;? Inget är som det. Hade du ringt och bett mig komma på en tre rätters middag till Kukkolaforsen hade jag sagt, ja vad kul, men så fort du började prata om surströmming började det vattnas i munnen och jag blev otroligt sugen, säger hon energiskt.<BR>Åtta olika sorter fanns att avsmaka, varav två filéer. Juryns uppdrag var att betygsätta de olika sorternas smak, sälta och konsistens/färg efter en femgradig skala samt avge egna kommentarer. En som var mycket noga med just kommentarerna var Roger Keisu, som egentligen inte ville betygsätta.<BR>&nbsp;? Jag har varit på Ulvön och lärt mig att man ska värdera surströmming som vin, utifrån smak och karaktär men utan att jämföra med andra. Nu blir det siffror i alla fall, så det är lite mot min övertygelse, säger han med ett skratt.<BR>Sven Lyhamn med flera konstaterar att det minsann inte är lätt att ge betyg och att det är viktigt att påpeka att det är personlig smak som redovisas.<BR>Eftersom testet gjordes vid lunchtid fanns ingen snaps till bordet.<BR>&nbsp;? Det är gott utan också, men jag tar gärna en då jag äter surströmming i vanliga fall, säger Sven Lyhamn.<BR>Vi, undertecknad inkluderat, som är relativt nybörjare vad gäller surströmming tar ofta rejält med tillbehör till surströmmingen. Det gjorde varken Eivor Olofsson eller Christina Lugnet. De föredrog att ha bara mandelpotatis och lök till.<BR>&nbsp;? Och fiskarna med rom är absolut bäst, inflikar Christina Lugnet och fiskar ivrigt i varje burk för att hitta en romfylld strömming.<BR><BR><STRONG>Strömming för erfarna</STRONG><BR>Efter närmare två timmar var juryn mätt, belåten och klar med sitt arbete. Som testvinnare utropades Röda Ulven från Gösta Hanells salteri AB i Skagsudden. Den fick poängen 4,0 av fem möjliga. Omdömen om den var bland annat: God smak, bra färg, fast konsistens, lätt att rensa. Men också, starkare smak, strömming för erfarna.<BR>God tvåa, med poängen 3,52 kom Storön surströmming från Kalix. Kommunchefen Christina Lugnet hade den som sin favorit och gav den omdömet god smak, lagom salt, bra konsistens.<BR>Bakom de två i täten blev det en jämn kamp, där Oskars surströmming ståtade med en tredjeplats och två länsprodukter, Kallax och Guldfisken delade på fjärdeplatsen.<BR><BR><STRONG>Genomgående god kvalitet</STRONG><BR>Två av testobjekten var filéer och även om panelen var rätt överens om att hela fiskar är bäst, gav man lovord till Guldfiskens filé.<BR>&nbsp;? God för att vara filé, bra konsistens och bra nybörjarströmming, konstaterar bland andra Johannah Spolander. Kritik fick den för att den ansågs vara lite för salt och sakna färg.<BR>På torsdag är det officiell surströmmingspremiär. Eftersom juryns samlade bedömning var att årets surströmming håller god kvalitet är det nu bara att förse sig med en burk och sätta sig i goda vänners lag för en trevlig middag. Tipset är att förse sig med en rejäl burköppnare som biter på den starka plåtburken, för även om det mesta annat i dag förfinas och förtunnas, så är surströmmingsburken sig lik då den ska tåla både stötar och att bli lite bullig. Det blev vi varse om när vi gav oss på testpanelens burkar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!