Under snart elva år har Luleåborna kunnat spana mot Kulturens hus röda träpanel och spetsiga tak, folk har utbrustit "vilket fantastiskt bygge" och myst åt att vi blivit "så underbart kulturella". Lika ofta har invånarna kunnat konstatera att det "ser stendött ut innanför glasväggarna".
Hur kan en restaurang med bedårande utsikt och ett potentiellt flöde av evenemangsbesökare vara folktomt? Ägarna av det beigegrå namnet Restaurang Luleå tog sitt förnuft till fånga, startade om, bytte koncept och piffade inredningen.
När testpatrullen med spända steg öppnar portarna till entrén är det med förhoppningen att överraskas av nya Craft n´draft. Namnet får oss att tänka på ett varmt ölhak. Loggan för tankarna till punkiga CBGB i New York. Instagraminläggen lockar med saftiga burgare och korianderstinna tortillas
Och visst blir vi överraskade.
Surprise nummer ett dyker upp redan i den tomma entréhallen, hade vi inte vetat vart vi skulle hade vi vänt på de ändamålsenliga arbetarkängorna och misstänkt att vi gått fel. Ingen skylt eller tecken på verksamhet syns till. Vandringen upp för trappan, över det ekande trägolvet, mot restaurangen är som att vandra i en galleria minuten innan dörrarna ska låsas. En söndag.
Överraskning nummer två är att det är oroväckande lite folk för att vara torsdag strax efter löning. Överraskning tre – att det ens är öppet.
Konceptet må vara nytt men stämningen är densamma – eller bristen på stämning rättare sagt. Alla fantasier om stimmiga ölhak visar sig vara just fantasier. Craft n´draft har något annat – bra mat till exempel.
En dryg halvtimme efter att vi klivit innanför dörrarna har vi förrätten på bordet och ingen är besviken, eller överraskad (den här gången). Köket visar upp en stark bredd utan spets där rödbetorna med chèvrekräm (145 kronor) är exakt vad titeln säger – inget mer. En toast skagen (165 kr) är en toast skagen. Tortillan med flankstek (125 kr) hade kunnat vara stekt och legat öppen med massor av godsaker. Men den är bara god.
Egentligen är det bara tatakin på biff (149 kr) som får mer än hummande och smånickande respons – den liksom ... eeh ... vad är det kockarna brukar säga ... idkar älskog i munnen?
Vid det här laget har Craft n´draft dragit undan den förväntade trasmattan under våra fötter och placerat en vit duk i vårt medvetande. Vi är glatt överraskande. Det här är en restaurang som har betydligt högre ambition än att slänga ut burgare och bärs till konsertbesökare. Men eftersom det tydligen inte räcker med att ha stans häftigaste läge för att locka folk skulle ett trollspö över klart godkänna maträtter göra gott.
Varmrätterna får med beröm godkänt och vi kan med gott samvete rekommendera ett besök, framförallt för den som planerar att konsumera kultur. För den som vill bli överrumplad är det däremot fel.
Den grillade laxen (265 kr) är perfekt bakad, rostade rotfrukterna och grillad kålen (215 kr) applåderas och oxfilén (295 kr) är väldigt god (om än något torr för att vara medium rare).
Kocken i sällskapet aspirerar sedan på att sno åt sig huvudrubriken genom att viska att ribsen (249 kr) är de bästa hen ätit i stan. Men lägger sedan snabbt till att tillbehör saknas. Invändningen är måltidens röda tråd och vi lägger till det så många gånger att vi snart ledsnat på tillbehör.
Vi gillar maten, vi är på bra humör, vi vill tjuta av fascination – men det dröjer till desserten innan vi blir imponerade.
Craft n´drafts "Chocolate to die for" (110 kr) hade inte kunnat få ett lämpligare namn. Testpatrullen glömmer bort mättnaden – och uppgiften att fota – vi hugger in direkt på sensationen. Den hyfsade äppel tarte tatin (95 kr) får ursäkta, vi minns inte dig i konkurrensen.
Kvällens sista överraskning utdelas i kortläsaren när vi konstaterar att det inte behöver vara särskilt dyrt att äta gott. Craft n´draft är ett klart prisvärt alternativ för den som vill äta gott utan att behöva öppna bankappen och gräva i sparkonton. Och utan något extra.