Logga in

Här är stans bästa after work

K

onceptet after work har gått från att vara ett billigt fredagsnöje till att bli flaggskeppsbufféer – här är guiden till Luleås bästa after work.

Konceptet med after work är synnerligen trevligt.

Att pipa ut på stan med några vänner eller kollegor för att under någon timme käka lite och ta någon öl under rätt avslappnade former är verkligen inte helt fel efter en arbetsvecka.

Krogkollens undersökning visar att det är ett tiotal krogar som kör after work i Luleå och det får man säga ändå är ett hyggligt utbud för en stad av Luleås storlek. Vad är det då som gör en bra after work? Sällskapet givetvis – men den saken kan krogarna själva inte direkt påverka.

Vi tycker även det är viktigt att det drar igång rätt tidigt, eller åtminstone att möjligheten finns. Många stämplar ut vid 15, 16-tiden en fredag och då tycker vi att det är det för sent att öppna upp först vid 17. Att kunna gå direkt från jobbet till är viktigt. Att kunna vara hemma i god tid, även om det ibland är kul om det spontant blir en lång historia, är en inte helt oviktig aspekt. En lyckad after work innebär att man kan äta kakan men samtidigt ha den kvar. I klartext: En småbarnsförälder kan få sig lite fest men ändå hinna med fredagsmys med familjen eller framför "På Spåret" i tv-soffan.

Det finns lite olika koncept i Luleå även om vi skulle önska ännu fler variationer och större fantasi. Vad vore det allra bästa?

Att hitta tillbaka till ursprunget.

Det som en gång började med att vara lättare plockmat till ett lågt pris, ibland faktiskt helt gratis, har i Luleå kommit att bli bufféer som i vissa fall svämmar över av alternativ. Tämligen dyra alternativ.

Krogkollens undersökning visar att priserna ligger runt 200 kronor där några toppar med 249 kronor per person. Vi tycker det är för mycket. Ska man ha dricka till det, säg två, tre öl exempelvis, landar kvällen på 400, 500 kronor.

Ska man ta priser på den nivån ska det vara bra grejer och vår test visar att några få fixar det – andra är inte ens i närheten.

Krogkollen förstår att det inte går att dela ut gratis mat hur som helst, givetvis inte, men den som vågar ta ett steg tillbaka prismässigt och återgå till det som var AW:ns grundtanke med lättare plockmat och fokus på mingel och dryck kommer knappast förlora på detta. Tvärtom. Vi tror nämligen att det skulle fylla lokalerna av människor som hellre tar en extra enhet i stället för att rota runt bland byttorna.

Priserna som råder nu känns ologiska av flera skäl.

>

Med de summorna är det betydligt bättre att beställa något tillagat från köket som kommer in på talltiken snyggt upplagt och betydligt fräschare än det sista laxslafset vid buffén. Särskilt många är det inte heller som äter sådana mängder mat att det motiverar ett högt pris. Var ligger exempelvis logiken i att en pizzabuffè är dyrare än att köpa den dyraste pizzan på menyn? Hur många smäller i sig mer än en pizza liksom? Det är snarare tvärtom.

Buffémat håller dessutom utan tvekan lägre kvalité än det som köket lagar på beställning. Vi tycker det är sällan man lämnar en stor AW-buffé med uppfattningen att det var riktigt gott, tvärtom lämnar vi med känslan att det faktiskt inte var värt priset och att det hade varit bättre att beställa något. Det finns ett och annat lysande undantag här och i deras fall är det faktiskt prisvärt.

Oavsett: Krogkollen hoppas att någon vågar ta ett steg tillbaka och gör hela konceptet lite enklare, lite billigare och med lite mer dryck och fokus på mingel.

Tillsammans blir det mycket trevligare.

Tre höjdare
Höjdaren: Villgot
Buffé med det lilla extra. Tre stationer, alla bemannade, som erbjuder förrätter, huvudrätter samt efterrätter.
För finsmakaren: Still
Varje tugga är en ny smakupplevelse. Olika texturer och kryddning ger nya upplevelser, vissa milda och smakrika, andra med betydligt mer tryck i, men gemensamt är att allt är väldigt gott.
Mest prisvärt: Café Nouveau
Bra urval på buffén, fräsch mat med mycket fiskrätter och tapasrätter. Det fanns information om alla rätter.
Allstar
Öppnar: 16.00
Pris: 225 kronor. Fatöl 72 kronor. 1 glas husets röda: 75 kronor.
Utbud: Allstar erbjuder en AW-buffé utan något specifikt tema. Det är lax i ugn, kycklingspett och en köttvariant. Potatisgratäng. Utöver detta finns några salladsalternativ och en och annan röra med räkor. Buffén är inte särdeles omfattande, faktiskt mindre än den buffé som erbjöds förut. Priset är dock inte mindre. Inga skyltar berättar vad vi äter.
Allstar serverar sina fatöl i isande kalla glas. Det gillar vi. Mycket.
Hur kan man bygga om nytt och fint men sedan erbjuda en tämligen smaklös och begränsad AW som är sämre än tidigare? 225 kronor är det absolut inte värt. Här behövs det tänkas om.
En liten krispig nacho med en salsa är vårat val på buffén.
Taverna Gusto
Öppnar: 16.00
Pris: 199 kronor. Birra Moretti 69 kronor, 1 glas husets röda 85 kronor.
Utbud: Taverna Gustos paradnummer är de napolitanska pizzorna som har sin trogna fanskara. Deras AW är vid vårt besök en pizzabuffé av de pizzor som finns på menyn. God pizza i trevlig lokal. Ologiskt dock att buffén är dyrare än dyraste pizzan, vår gissning är att snittkunden äter mindre än en hel pizza.
Förbaskat trevlig uteservering om det är väder för det. En Birra Moretti och god pizza är inte alls dumt då.
Att vara sugen på en specifik pizza för att upptäcka att den sedan inte är klar när man köat klart är måhända ett lyxproblem men likväl jäkligt irriterande.
Gillar du napolitansk pizza är du hemma här. Vårt val på pizzamenyn är Gustosa med bland annat gorgonzola, päronpuré och hasselnötter.
Villgot lokal & mat
Öppnar:
Pris: 249 kronor. Fatöl 69 kronor. Ett glas husets röda 89 kronor.
Utbud: Buffé med det lilla extra. Tre stationer, alla bemannade, som erbjuder förrätter, huvudrätter samt efterrätter. En hel del lokala råvaror som serveras i Luleås intressantaste restaurangmiljö.
Enda testade buffén som faktiskt känns klart prisvärd – trots det höga priset. Fräscht, spännande och bra service.
Det är trots allt priset även om gästen får mycket för pengen. Det är ingen billig AW vilket kan avskräcka den som är ute efter en för börsen skonsam kväll. Högt pris på husets röda också.
Tufft val mellan öringen och paprika och chilisoppan. Den sistnämnde slank ner med baguette, goda ostar och proseccosmör.
Jazzmatsalen, Hotel Savoy
Öppnar: 17.00
Pris: 225 kr. Fatöl 79 kr, vinglas 89 kr.
Utbud: Ett brett sortiment som startar med en matig och mångsidig salladsbuffé och avlutas med allt från falafel och uer till oxfilé och kycklingvingar.
Bra alternativ för stora sällskap. Varierat utbud och rapp påfyllning med stor kapacitet som ger möjlighet till rejäla långbord. Har hittar garanterat alla något som passar deras smak.
Inget prisvärt val för vegetarianer en bra salladsbuffé till trots – det är svårt att trösta sig med falafel och sallad för 225 kronor. Dessutom fyller den uteblivna desserten och kaffet inget tomrum.
Flankstek med zucchini, koriander och chili – något torr till en början men närmast perfekt efter påfyllningen. Tack kocken!
Still café & bar
Öppnar: 17.00
Pris: 249 kr. Fatöl 70 kr, vinglas 80 kr vitt, 95 kr rött.
Utbud: Smårätter med inspiration från hela världen, tre rätter från menyn väljs för 249 kronor. Vi valde indisk råbiff, torsksashimi, konjaksgravad renytter, regnbågstataki, slider och soppdumpling.
Det är ljust, fräscht och välbesökt. Bakgrundsmusik i lämplig volym gör att man utan problem kan prata över maträtterna. Varje tugga är en ny smakupplevelse. Olika texturer och kryddning ger nya upplevelser, vissa milda och smakrika, andra med betydligt mer tryck i, men gemensamt är att allt är väldigt gott.
I den fullbokade restaurangen tvingas de som bara tänkt slinka in att vända i dörren
Det är svårt att utse en favorit, men till slut enas vi om att regnbågstatakin tätt följt av råbiffen ligger i topp.
Friends fika & food
Öppnar: 17.00
Pris: 179 kr. Fatöl 85 kr, vinglas 69 kr.
Utbud: Italienskt tema med pizza, pasta, olika italienska sallader, soppa, bruschetta, charkuterier, röror och olika ostar med mera.
Skön stämning både inne i lokalen samt på uteserveringen. Det går att hålla en god samtalston utan sorl från bordsgrannar och övriga AW-besökare. Buffén ser väldigt aptitlig och fräsch ut – men tyvärr alldeles för smaklös. Tips: Ta med dig kryddorna i handväskan.
I ärlighetens namn höll denna buffé inte alltför hög klass. Huvudrätterna höll inte alls måttet. Pizzan hade en fin botten, men smakade mest tomat – och pastarätterna var tämligen smaklösa, osaltade och med rinnig sås. Gällde både den tomatbaserade och den med blåmusslor.
Bland alla tomatinspirerade bufféalternativ var tomatsoppan den som smakade bäst. Hade sting, god konsistens – en bra soppa.
Café Nouveau
Öppnar: 17.00
Pris: 189 kronor. Flasköl 79 kronor, husets vin 87 kronor.
Utbud: Cafe Noveau bjuder på en varierad buffé med allt från grekisk sallad till sushi och tunnbrödsrullar. Råvarorna är fräscha och rätterna välgjorda.
En nostalgisk elegant fin miljö med bra service. Bra urval på buffén, fräsch mat med mycket fiskrätter och tapasrätter. Det fanns information om alla rätter. Uteservering från maj.
Ingen vegetariskt alternativ till varmrätt.
En bönröra med mycket smak och kryddor.
Kafelino
Öppnar: 16.00
Pris: 145 kronor. Fatöl och husets vin 70 kronor.
Utbud: På Kafelino äter man i en grekiskinspirerad miljö. Utbudet i buffén är varierad med bland annat pizza, revbensspjäll och pasta.
En trevlig grekisk atmosfär med musik som förstärker intrycket. Bra pris för buffé och dryck och fräscha råvaror.
Det fanns inga varma vegetariska alternativ förutom pizza. Mycket av utbudet på buffén var smaklöst och fantasilöst. Det fanns ingen information om rätterna.
Moussakan som var krämig och med lagom mängd muskotnöt. Pizzan var av standardsnitt, helt okej men ingen smaksensation direkt.
Hemmagastronomi
Öppnar: 16.00
Pris: 199 kr. Fatöl 75 kronor, ett glas vin 99 kronor.
Utbud: Endera skaldjurstallrik med en räka, en kräfta och ett ostron till det ett glas bubbel. Det andra alternativet var La Bomba, ett stort fat med småplock av charkprodukter samt en flaska bubbel. Vi valde att prova skaldjurstallriken.
Hade maten nått upp i samma nivå som toaletterna, som verkligen var trevliga och fint inredda, så hade betyget blivit högre.
Skaldjuren var så kalla att de kändes som de var direkt tagna från kylen, även för mycket vatten i skålen. Förvånade var att vi fick en helt vanlig gaffel och kniv när det istället hade behövts speciella skaldjursverktyg. Auolin var något smaklös men hade blivit bra om den kryddats lite mer.
Är man inte helt hocked på just skaldjur så såg La Bombafatet mer inbjudande ut. Detta dock sagt utan att ha provat den.
Restaurang Q, Quality hotel
Öppnar: 16.00
Pris: 159 kronor. Fatöl 55 kronor, husets röda 75 kronor.
Utbud: Blandad buffé med bland annat kyckling, grillspett, fläskkarré, musslor och olika grönsaker. Till det serverades tre sorters efterrätt.
Ett varierat utbud som ser bra ut. Gästernas medelålder var också något hög och med tanke på det så var det ett plus att man inte hade någon bakgrundsmusik som gjorde det svårt att höra vad den andre sa.
Inget ställe om man vill ha lite drag. Då är det närmast tråkigt. Maten smakar okej men ingen kulinarisk höjdare. Ordinär middagsbuffé som serveras på hotell på kvällen, intrycket förstärktes av att sitta i hotellets frukostmatsal.
Grillspetten utmärkte sig smakmässigt i ett alldagligt smakäventyr.
O'Learys
Öppnar: 16.00
Pris: 249 kr. Fatöl 55 kr, vinglas 69 kr.
Utbud: Tacobuffé och en BBQ deluxe-buffé med O’Learys egen grillmat, som bara erbjuds på löningsfredag. Andra fredagar kostar AW:n 189 kronor. Glaserade revbensspjäll, Buffalo wings och självklart hamburgare. Men även lax med räkröra, biff, kyckling, potatisgratäng och två hela tråg med bearnaise. Kladdkaka med vispgrädde till efterrätt.
Den som njuter av att svulla kött i stor mängd och komponera sin egen smältostindränkta nachostallrik blir inte besviken. Lokalen är också stor nog för stora sällskap. Stämningen känns så ”casual” att man nog skulle kunna glida in i mjukisbyxor.
Skulle inte rekommendera en vegetarian att betala 249 kronor för grönsallad med bearnaisesås. Kanske kunde haft lite halloumi på buffén?
Revbensspjällen och kycklingvingarna är bäst. Kom ihåg att tvätta händerna innan för du kommer att få suga på fingrarna.
Testpatrullen

Krogkollen: After work special