Logga in
Taverna Gusto

Taverna Gusto

Italiensk restaurang ett stenkast från Storgatan

Huvudsaklig meny: Italienskt koncept med den napolitanska pizzan som huvudnummer.

Vegetariska alternativ: Riktigt gott om vegetarianska alternativ.

Vinlista: Inte jättestort utbud men rimliga priser och bra italienska viner. Hyfsat ölutbud.

Alkoholfritt: Ja.

Öppettider: Måndag, tisdag, onsdag, torsdag 16-21. Fredag, lördag 16-22. Söndag 12-17. Måndagar och tisdagar endast drop in och pizza.

Bordsbokning: Via hemsida eller telefon.

.

Taverna Gusto når inte hela vägen till Italien

N apolitanska vedugnspizzor, Birra Moretti, pastarätter, rött vin och italiensk glass.
Allt detta i en charmig träkåk med en fin innergård.
Taverna Gustos potential är hög – men det är bara glimtvis köket uppfyller den.

Ah, den ljuva sommaren.

Det är inte helt fel att skramla in på Taverna Gustos grusbelagda innergård med en gammal damcykel, slå sig ner vid ett bord i eftermiddagssolen med en Birra Moretti i goda vänners lag och bara plana ut några dagar innan semestern kickar in.

Men det är då det.

Nu är det vinter fortfarande och Krogkollen kan, tyvärr, inte förblindas av varma solstrålar och reflektionerna från ett ölglas med varma vindar susande runt öronen. Även om solen inte lyser på Taverna Gusto denna marskväll, men väl månskenet, så är det utan tvekan en av Luleås mest charmiga restauranger sett från utsidan. Inbäddat i snö ser Gusto så varm och inbjudande ut.

Det lockar verkligen att gå in.

Restaurangen är indelad i två delar, baren och tavernan. I baren är det bara beställa i kassan, slå sig ner och ta dagen och degen som den kommer. I tavernan, där vi sitter, går det att boka bord för den som önskar. Den mer moderna baren är bästa valet tycker Krogkollen som hade önskat sig lite mer mysfaktor inne i Tavernan.

Krogkollen gillar det här med att det finns små rum som man kan stänga in sig i om man så önskar. Vi blir upplysta om att på den stängda nedervåningen finns ett bord för ett större sällskap och på övervåningen finns ett rum kallat Biblioteket där ett större sällskap få lite extra avskildhet.

Men en tapet med böcker? Kom igen. Det är inte så att det är direkt dyrt att fixa bokhyllor och ett gäng äldre böcker för att göra det mer genuint.

I biblioteket kan ett mindre sällskap sitta lite avskiljt. Men nog hade det varit trevligt med riktiga böcker istället för en tapet?

Vi tror att Gusto hade tjänat på att mer tydligt markera att de är en italiensk restaurang. Visst, det kanske hade varit lite schablonbilden av en italiensk restaurang med rötvita dukar och Eros Ramazotti i högtalarna men hellre det än att vi sitter och är smått förvirrade över restaurangens identitet och inredning som bär spår av praktisk lunchinredning.

Men det går inte att äta vare sig rödvita dukar, boktapet eller en hårdkokt deckare för den delen – huvudpersonen är maten. Och här finns en tydlig favorit. Vid en snabb överblick över vad övriga gäster plockat in så ser vi mestadels pizzor på tallrikarna. Inget fel i det – för det är bra grejer. Vackra grejer.

Här har ni det Taverna Gusto kan bäst – pizza. Gustosa är ren njutning men visst, efter drygt en halv pizza kan det bli lite för mycket av det goda. Dela med en vän för den ultimata upplevelsen.

En liten varning är dock på sin plats. Den som i många år marinerat sin kropp med klassiska svenska, salta fetpizzor med skinka från oerhört plågad och sedemera kokad, strimlad och burkad gris i fjärran land med tveksam djurhållning kan faktiskt bli besviken. Det går inte riktigt att jämföra en napolitansk pizza med en "svensk" pizza. Degen är helt annorlunda till att börja med men det är värt att lära sig älska denna typ av pizza också.

Första tuggan av den Gustosa (149 kronor) vi tagit in är en njutning. På pizzan hittar vi Crème fraîche, mozzarella, gorgonzola, päronpuré, balsamico och hasselnötter vilket lirar riktigt bra tillsammans. Vår andra pizzaupplevense är Nduja Bianca (149 kronor) som är en stark upplevelse. Det är bra schvung i den bredbara salamin, om vi säger så. En Birra Moretti till, tack.

Det finns dock ett litet aber med pizza.

"Det är bra schvung i den bredbara salamin, om vi säger så..."

I början är pizza otroligt gott men det kan bli lite mycket av det goda till slut. Det är en hel del deg som ska brottas ned så vi föreslår att inte ta en pizza per person utan dela på ett par pizzor och i stället välja något annat från menyn. Betydligt roligare och trevligare. Konceptet att dela på den mat som beställs in är överlag något vi rekommenderar och hos Gusto är det inga konstigheter. Vi får extra tallrikar och pizzaslicer levererat när vi berättar att vi tänkt ta in två pizzor att börja med för att sedan beta oss igenom resten av menyn.

Vi kan tycka att pizzorna är lite väl trötta i mitten men degen är god och smakerna sitter.

Men det hade varit på sin plats med ytterligare några alternativ och varför inte leka lite mer med tillfälliga pizzor på menyn för att hålla oss pizzaälskare på tå? Det är inte svårt att vara flexibel när det handlar om pizza.

Friterad saffransrisotto med taleggioost och tryffelaioli, där det sistnämnda tar över lite väl mycket.

Vi ger oss på antipastimenyn (smårätter) och laddar på med fyra varianter. På menyn lockar friterad saffransrisotto med taleggioost och tryffelaioli (99 kronor) men vi tycker inte den motsvarar förväntningarna och tryffeln tar över showen helt. Ett bättre val är panzerrotti (89 kronor), en pirog med mascarpone, getost och soltorkad tomat. Gott om härliga smaker i den lilla rackaren. Givetvis plockar vi in pizza fritta (159 kronor), en friterad pizzabit toppad med löjrom, gräddfil och rödlök. En god bit bröd med rom även om den kanske är i dyraste laget. Förbannade sälar.

Sist ut är en italiensk klassiker, bruschetta (85 kronor), här med gorgonzola och honongsglacerade fikon. Gott – men brödet är för tunt grillat vilket gör att det saggar ihop och crunchen försvinner.

Pumpasoppan imponerade.
Delikat pasta med räkor, chili, vitlök och parmesan. Mums.
pizza fritta. Löjrom, gräddfil och rödlök – vad kan gå fel?
Vackert men ingen höjdare. Pasta al Chitarra.
Bruschetta, en italiensk klassiker här med gorgonzola och honongsglacerade fikon. God men lite sladdrigt bröd.
Panzerotti – smarrig pirog med mascarpone, getost och soltorkad tomat.

Köket står på bra i leverans och vi tar oss framåt.

Från Primi-menyn, där bland annat pastan och risotton håller till, tar vi tar in en svamprisotto (149 kronor) som är ett okej val utan att vara något vi kommer prata om i veckor, vi tar även in en pasta med pumpa, morot, getost och svamp (Pasta al Chitarra 169 kronor) där det är rena smaker som dock inte lyfter mot några högre höjder. Mer intressant är pumpasoppan med chili och basilikaolja som serveras med rosmarinbröd. Krogkollen är splittrad i omdömet men kocken i gänget applåderar pumpan. Bästa pastarätten vi tar in är pastan med räkor, chili, vitlök och parmesan. Fin smak och bra kvalitè på räkorna som ger lagomt tuggmotstånd. Vi hade gärna sett att det kom in en liten ostbit och ett rivjärn till pastan så att vi lägga på lite extra parmesan om vi så önskar.

Vid det här laget pallar vi inte med att kliva på den tyngre secondimenyn där det finns en lax- och kötträtt samt vegetariskt.

Vi börjar i ställert fokusera på efterrätterna. Eller va.. nej. Det gör vi faktiskt inte. Tyvärr inte.

Den som väntar på något gott väntar ibland för länge – är köket stängt så är det stängt. Våra efterrättsdrömmar slutade med varsin kulglass.

Fem minuter efter 21 hugger Krogkollen tag i personalen och frågar om vi inte kan få beställa efterrätt. Nix. Köket stänger 21 och 21.05 är det...fortfarande stängt.

Är det för mycket begärt att personalen kommer ut och ger en heads-up om att köket strax stänger? Vi tycker inte det. Särskilt inte som vi beställt hur mycket som helst och ätit snabbt. Sen kan vi överlag tycka att det är väl tidigt att klappa igen köket 21. Lite mer bollkänsla förväntar vi oss nog när det handlar om någon minut hit eller dit.

"Pizzorna är goda även om jag kan tycka att de är lite slappt bakade, nästan lite underbakade. Det var bra kärna i pastan men den var lite blaskig och smaklös, det är inte svårt att göra pasta. Risotton var smakrik och man får den så som den serveras i Italien. Pumpasoppan var också rätt god. Vill man ha en pizza och ett glas öl eller ett glas vin så är det ett bra ställe, det andra lämnar en hel del att önska."

Besvikna konstaterar vi att vi går miste om att testa tiramisun och torta caprese, en chokladkaka med salt karamellsås och italiensk vaniljglass.

Att skopa upp glass fungerar dock. Och den glassen, gelato, är bra. Det smakar så mycket hasselnöt och pistage om gelaton att nötterna som fått sätta livet till kan vara stolta. Bönorna som smaksatte kaffeglassen ska dock skämmas, där saknar vi den riktiga kaffesmaken.

29 kronor för en stadig kula smakrik och lagomhärligt seg gelato är ingenting, jämför bara med andra glassbarers priser för enklaste GB-smörjan. Överlag så är priserna på Gusto inget att snacka om, det är helt enkelt inte särskilt dyrt.

Krogkollen lämnar Gusto med en känsla att det finns en outnyttjad potential här. Ingen i Luleå gör liknande pizza och ingen annan försöker ha någon högre ambition kring pasta och risotto. Taverna Gusto har chans att bli den restaurangen men Krogkollen tycker inte att de lyckas fullt ut i dag – även om det i vissa delar är bra.

Vi ser gärna mer pizza, mer pasta, mer risotto, mer gelato. Gör det fullt ut.

Ge oss ännu mer Italien.

Testpatrullen
SUMMA SUMMARUM
Maten
5
Kommentar: Pizzan är bra, inget snack om den saken. Goda och snygga. Pastarätterna är helt okej men vi hade önskat att vi blev blåsta av stolen av någon men det blir vi inte. Om Gusto hittar några riktiga pastahöjdare och risottoexplosioner så är konceptet svårslaget, helt klart. Men där är vi inte idag, enligt Krogkollen.
Stämningen
5
Kommentar: Baren är riktigt snygg och närheten till köket och pizzaugnen ger en jäkligt trevlig känsla. Tyvärr är det begränsat med platser i baren men det är vårt förstaval. Tavernan dras med samma problem som andra restauranger som även serverar lunch, det praktiska lever kvar och kvällstid blir det lite väl spartanskt. Tavernan hade tjänat på att var lite mer ombonat, enligt Krogkollen. Dämpa belysningen och våga dra upp liiiite högre volym på musiken, nu är det så lågt att man knappt hörde musiken alls.
Servicen
5
Kommentar: Maten dröjer inte länge, framför allt imponerar pizzaleveransen. Servitören ger några tips men verkar inte besitta några djupare kunskaper om maten och drycken som serveras. Vi tycker nog också att det borde gå att få till efterrätter även om det var någon minut efter kökets stängningstid. Ge oss chansen i alla fall.
Menyn
6
Kommentar: Italienska konceptet med antipasti (smårätter), primi (första rätten), secondi (andra rätten) och dolce (efterrätten) samt pizza fungerar mycket bra som koncept. Välbeprövat Vi hade dock gärna sett några fler pizza- och risottoalternativ.
TOALETTER
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Kommentar: Fina toaletter. Men den spruckna sitsen på en av toaletterna kan ge klämskador där man som minst vill ha dem.
BARNVÄNLIGT
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Kommentar: Pizzorna går att få som barnpizza och pastarätterna i barnportioner. Det finns även pannkakor om så önskas. Den del som kallas för baren ska vara den livliga delen och passar bra för barn med spring i benen.
HANDIKAPPVÄNLIGT
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Kommentar: Restaurangen är på ett plan och vår bedömning är att det går att ta sig fram överallt för den som är rullstolsburen även om det inte är några gigantiska ytor. Lite trångt vid toaletten och garderoben. Ramp upp till entrén är givetvis bra.
LJUDNIVÅ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Kommentar: Vid Krogkollens besök var det lite väl stillsamt i lokalerna. Det går alldeles utmärkt att skruva upp volymen utan att det påverkar samtalsmöjligheterna.
SVÄNGRUM
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Kommentar: Det känns inte som om man har grannbordet för nära eller för långt bord. Alldeles lagom, alltså. Finns möjlighet att boka rum som går att stänga för den som vill ha mer avskildhet.
Spara/slösa?
Spara: Bufala Fritto (Fyra friterade bufalabollar med tomatchutney) 79 kronor, Crema di Zucca (Pumpasoppa) 130 kronor, Gelato 29 kronor. Totalt: 238 kronor.
Slösa: Antipasti Misto (Skinka och salami bland annat) 199 kronor, Costola (entrecôte) 299 kronor, Formaggi 140 kronor. Totalt: 638 kronor.
Såhär går det till

Vi älskar att gå på krogen och äta god mat, dricka god dryck i en trevlig miljö – den passionen delar vi med många Luleåbor. Därför vill vi erbjuda en guide i det bubblande kroglivet för att ge vårt bidrag till en ökad puls.

Krogkollen genomförs av tre–fyra anonyma matkännare, där minst en är kock i grunden. Så långt som möjligt går vi på personalens egna rekommendationer och testar restaurangens specialiteter, såväl mat som dryck.

Om någon krog inte anses vara godkänd besöker testpatrullen denna en extra gång för att säkerställa att besöket inte varit ett olyckligt inträffande.

Krogkoll: Taverna Gusto