Kritiken: "Haparanda förort till Torneå"

Minns du P1-programmet Stadsinspektionen? Arkitekturkritikern Mark Isitt som gjorde Luleå till Fuleå har nu gjort det igen – i Haparanda.

30 augusti 2018 20:26

Under torsdagen släppte P1 avsnittet från Haparanda, där kritikern Mark Isitt har varit på besök i vintras. Man rubricerar staden som identitetslöst och till skillnad från grannstaden Torneå framstår Haparanda som slarvigt, skriver man i programbeskrivelsen. I programmet säger Isitt att Haparanda känns som en förort till Torneå.

Haparanda stads planeringschef, Göran Wigren, tycker att domen är hård:

– Han bör nog besöka Haparanda i mer än en och en halv timme på vintern för att säga sådana saker. Haparanda-Torneå som gränsstäder har tydlig gemensamma och individuella identiteter.

Ikea och den förväntade kringeffekten får stor plats i programmet och hur affärer i gamla stadskärnan har fått stänga igen.

– Som vanligt, suckar Göran Wigren och fortsätter:

– Vi är jätteglada över etableringen och allt det har inneburit. Ibland jämför man äpplen med päron. Butiksdöden fanns redan innan Ikea kom, så det är inte bara Ikea som får skulden för det.

Haparanda får en hel del ros också. Järnvägsstationen lyfts fram som den förmodligen mest imponerande i hela landet och Haparanda kyrka hyllas till skyarna. Och gropen där Barents Center skulle stå är ett tecken på hopp, menar Mark Isitt.

– Hur sorglig den än är – så är det en ren och skär skönhetsupplevelse jämfört med Rajalla shoppingcenter. Heja Sverige, säger han i Stadsinspektionen och fortsätter med möjligheterna som finns där:

– Att bygga stad i stället för förort och binda samman länderna med den där blandningen av bostäder, handel och kontor som faktiskt behövs för att generera liv i det här gränsområdet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg 0922–148