Kritik mot Trumps retorik: "Kan bli gnistan"

Nordkoreas hot om en attack mot Guam ska tas på allvar, enligt en svensk expert. Samtidigt får USA:s president Donald Trump hård kritik för sitt senaste utfall mot kommunistdiktaturen.

9 augusti 2017 09:09
Dynamiken mellan Kim Jong-Un och Donald Trump, det kan bli gnistan som får elden att ta sig, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, till TT.

Nordkorea meddelade under natten mot onsdagen att landet överväger en robotattack mot amerikanska baser i Guam i Stilla havet. Detta bara några timmar efter Trumps besked att ytterligare hot från diktaturen kommer att mötas med "eld och raseri".

Senare följde Trump upp med ett par Twitterinlägg om att USA:s kärnvapenarsenal är "starkare och mer kraftfull än någonsin tidigare". Förhoppningsvis behöver USA aldrig använda den, tillade han.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson försvarade, under en resa till just Guam, presidents hårda ordval. Den nordkoreanske ledaren förstår inte diplomatspråk, enligt Tillerson.

Vad presidenten gör är att han sänder ett starkt budskap till Nordkorea på ett språk som Kim Jong-Un kan förstå, sade utrikesministern.

Omfattande reaktioner

De senaste turerna i ordkriget har väckt omfattande internationella reaktioner. Kina har manat till lugn och understrukit att situationen på Koreahalvön är "komplicerad och känslig", och att parterna därför inte bör använda retorik som ökar spänningarna. Frankrike har samtidigt, genom en talesman för regeringen, hyllat Trumps "beslutsamhet" när det gäller Nordkorea, enligt AFP.

En amerikansk kärnvapenexpert som flera gånger har besökt Nordkoreas kärnanläggningar, professor Siegfried Hecker vid Stanford University, säger till nyhetsbyrån AP att han betvivlar att landet verkligen kan nå Guam med sina robotar. Men enligt Niklas Swanström bör uttalandena från Pyongyang tas på allvar.

Däremot tror jag inte att man kommer att attackera Guam preventivt. För då kommer USA inte att hålla tillbaka, utan man kommer använda alla militära medel. Och det är Nordkorea medvetet om, säger han.

"Oansvarig" retorik

Swanström beskriver utvecklingen när det gäller spänningarna mellan Nordkorea och omvärlden som en negativ spiral. Och han tycker att det var oansvarigt av Donald Trump att använda en så pass hård retorik mot den kommunistiska regimen.

Att nordkoreanerna uttalar sig på det här sättet, det är vi vana vid. Men svaret skulle ha varit att den här typen av retorik är onödig, att vi måste hitta lösningar etcetera, säger han och fortsätter:
Det är första gången som vi har haft en amerikansk president som gått ut och varit så hård, utan att det har funnits någon egentlig anledning.

Även Jerker Hellström, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), ser med oro på den upptrappade retoriken mellan länderna.

Det vore positivt om man upphörde med ordkriget och på någon nivå försöker att kommunicera mer konstruktivt. Sedan är det inte solklart att uttalandet från Donald Trump är något som var förberett, vi vet inte om hans rådgivare stöder det som sades, säger han.
Men nu när han väl har sagt det så går det inte att backa.

Viktig distinktion

Jerker Hellström pekar på att båda parterna talar om hur man kommer att svara på angrepp från den andra sidan, ingen säger att man kommer att slå till först.

Det är en viktig distinktion, tycker jag.

På hemmaplan får Trumps utfall kritik från både republikaner och demokrater. Den republikanske senatorn John McCain säger i en intervju med radiostationen KTAR att "stora ledare" inte hotar sina fiender om de inte är redo att agera.

Men det allt hårdare tonläget från amerikanskt håll kan inte bara skyllas på Donald Trump, enligt Niklas Swanström som tycker att retoriken från båda de politiska partierna i USA har blivit mer aggressiv.

Jag tycker definitivt att vi börjar kunna se en förändring av amerikansk mentalitet när det gäller huruvida militära medel är acceptabla eller inte. Det är en oroväckande trend, säger han.
Sedan är Trumps personlighet väldigt konfrontatorisk. Vi har Kim Jong-Un och Donald Trump, det är som att blanda bensin med tändstickor.
Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden, BBC

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!