Efter att civilplikten återinfördes – nu börjar arbetet

Den 19 januari 2024 återinfördes civilplikten i Sverige. Nu börjar arbetet med att stärka räddningstjänstens förmåga över hela landet, och inte minst i Norrbotten.

Mikael Andersson berättar om den nya satsningen om civilplikten i Norrbotten såväl som hela Sverige.

Mikael Andersson berättar om den nya satsningen om civilplikten i Norrbotten såväl som hela Sverige.

Foto: Reino Jillker

Krisberedskap2024-07-28 15:00

Civilplikten har sedan många år tillbaka varit vilande då beredskapen inte har bedömts vara nödvändig.

Likt totalförsvarspliktens återinförande har civilplikten nu kommit tillbaka efter att Regeringen röstade igenom förslaget den 19 januari i år.

Räddningschef för Räddningstjänsten i Luleå, Mikael Andersson, berättar mer om vad återinförandet kommer att innebära för Luleå och Norrbotten.

– Det har då gjorts en bedömning att vi behöver dubbla beredskapen nationellt när det kommer till räddningsrelaterat arbete i form av brandmän och befäl. Med start till hösten kommer Räddningstjänsten tillsammans med MSB, att påbörja repetitionsövningar över hela landet med de som kallats in, säger Mikael Andersson.

Och det är många som redan har blivit kallade.

– Under de första tre åren kommer individer som tidigare har varit verksam inom räddningstjänsten att utbildas där utbildningen är 100 timmar lång. Det kommer att röra sig om cirka 100-120 personer från varje län vilket kommer att utöka våran nationella beredskap med ungefär 3 000 personer, säger Mikael Andersson.

undefined
MSB har sänt ut broschyren som säger vad vi ska göra om det blir kris eller krig. Har du läst den?

Efter att den första etappen är klar kommer individer kallas in likt Plikt- och prövningsverkets procedur för att rekrytera till Försvarsmaktens totalförsvarsplikt. Alltså måste de som blir kallade delta i rekryteringsprocessen men alla blir inte antagna att delta.

– Plikt är plikt. Så det är straffligt precis som för Försvarsmakten att inte delta om man blir kallad vilket kan leda till böter eller till och med fängelse beroende på, men alla som blir kallade blir ju inte antagna.

Hur ser kraven ut för de som blir kallade?

– I nuläget finns inget framtaget gällande vilka krav som kommer att ställas på de som blir kallade till civilplikten efter de första tre åren. Men de som blir kallade nu måste passera olika tester och bevisa att de klarar av jobbet.

– Efter de första tre åren av att återutbilda tidigare personal kommer arbetet börja med att nyproducera personal för att ytterligare stärka beredskapen. I och med att vi ska dubbla vår nationella förmåga på sikt så kommer vi slutligen att ha runt 16 000 krigsplacerade med civilplikt nationellt.

För den som blir kallad kommer utbildningen att likna en brandmansutbildning, men Mikael Andersson berättar att det kanske blir mer än så.

undefined
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en statlig myndighet. Den har ansvar för att stödja samhällets beredskap för olyckor, kriser och civilt försvar.

– Förutom att i stort sett bli utbildade brandmän så kommer antagna även att lära sig om bland annat krigsjuridik, krigets lagar och särskilda kunskaper som är relevanta i en potentiell konflikt eller kris. Det vi inte vet i nuläget är ifall pliktade även ska utbildas i specialistroller såsom ammunitionsröjare eller kemspecialist för det fanns för när civilplikten fortfarande fanns. Sen kommer utbildningspaketet troligtvis vara större för de som rycker in sen då vi talar om ett halvår drygt istället för 100 timmars utbildning.

1995 ersatte civilplikten de vapenfria grundutbildningarna som fanns sedan tidigare. Efter 2008 togs civilplikten bort men har nu tagits tillbaka. En av anledningarna till att civilplikten har återvänt i Sverige är den alltmer osäkra omgivningen i världen och Europa.

– Om man ser till Ukrainas situation så har det krävts mycket i form räddningsarbete i samband med kriget. Vårt mål blir att vara mer stabil när det kommer till omfattande räddningsarbete i en allvarlig situation, säger Mikael Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!