Kravet på miljöförändringar ökar stadigt

– Vi kan fortfarande vända utsläppskurvan för koldioxid, men kravet på förändringar blir större ju mer vi inser hur illa det är ställt på miljöområdet, säger Urpo Taskinen.

15 februari 2019 10:30

Urpo har ett långt förflutet inom miljörörelsen och är fortfarande anställd som koordinator för Naturskyddsföreningen i Norrbottens län. Under några år i slutet på 90-talet och början på 2000-talet var han även it-kontakt för naturskyddsföreningarna i hela landet. 


Under vår livstid

När jag träffade honom i Juoksengi 2012 löd rubriken på min artikel ”Fruktar självgående klimatförändring". Han beskrev läget som fruktansvärt kritiskt och framhöll att vi under vår livstid kommer att få veta om vi passerat gränsen. 

I dag står han fast vid samma åsikt och säger att läget inte blir till det bättre om inte mänskligheten vidtar åtgärder.
 – Av de utsläpp som vi gör i dag kommer 25 procent att ligga kvar i hundratusentals år. Det innebär att vi måste vända utsläppskurvan av koldioxid och för att klara det måste vi sluta använda fossila bränslen. Vi måste helt enkelt dra ner på resursanvändningen, slår Urpo Taskinen fortfarande fast. 

– Det är klart att vi inte kan fortsätta så att vi i Sverige lever som om vi hade 4,2 exemplar av planeten jorden. 


Ingen liten omställning

 Vad anser du att vi konkret måste göra?
– Det handlar bland annat om att allt vi köper utifrån kräver frakter av skilda slag. Inte räcker det med att vi omvandlar alla bilar till elbilar som vi köper från andra länder. Vi måste odla och producera det som vi själva behöver, förklarar han.

Vad tyckte du om att årets julkapp blev ett återanvänt plagg? 

– Visst har en sådan sak stor betydelse. Det visar på en positiv trend och att man vill något i positiv riktning, men det krävs till exempel också att vi byter ut kläder som tillverkas i ohållbara material vilket leder till att fibrer sprider sig och hamnar i vattendrag. Vi måste gå över till kläder i naturmaterial. 


Träffade strejkande Greta

 Taskinen framhåller vidare att ansvaret på den förändringsprocess som krävs inte kan lämpas över på människorna utan att det krävs att de ledande politikerna i världen agerar. I det sammanhanget tar han upp 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg som strejkar i Stockholm.
– Det största som hänt är den flickan. Jag var faktiskt en av de första som hon la in på Twitter och även på Facebook som hon var med i då, säger han och fortsätter:.
– När vi var till Stockholm en fredag i oktober hälsade jag på henne. Hon sa då: Det är ju du som kör velomobil. 


Lade grunden i skogskojan

Apropå velomobilen blev det ju vida känt när Urpo Taskinen tog sig till Paris med den i december 2015. Anledningen var klimatkonferensen. Bilder med honom vid velomobilen framför Eiffeltornet kablades ut och 
Tamara Souchko gjorde en film med Urpo om hans resa och vistelse under konferensen. Den har visats på olika håll i världen. Sammanlagt har den hittills varit med på fem filmfestivaler och vunnit priser på tre festivaler. 

Sedan en tid bor Urpo med sambo i Vittangi. Det var förresten där hans start i livet skedde. Pappan kom från Savolax och  jobbade åt Jukkasjärvi allmänning med att hugga kastved. Mamman kom från norra Finland. Under somrarna tog de barnen med sig till kojan mitt ute i skogen. 
– Där byggdes grunden för det jag har kommit att ägna mitt liv åt, säger Urpo Taskinen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Berglund