Krantz-epoken i kyrkan avslutas

När Erik Krantz avtackades i söndags som kyrkvaktmästare i Hietaniemi kyrka avslutades samtidigt epoken med totalt sex i samma släkt som har varit kyrkvaktmästare i Hedenäset.

25 november 2019 16:04

Släktforskning har visat att släkten Krantz i Hedenäset, med vissa uppehåll, sedan 1763 har varit kyrkvaktmästare i Hietaniemi församling.

Med Olof Mickelsson Krantz, född 1742,  startade den långa raden då han 1763 påbörjade tjänsten som ”kyrkvaktare och soldat.” Efter honom följde Per Mickelsson Krantz som föddes 1815 och dog 1865. Nummer tre  i raden var Isak Vilhelm Persson Krantz född 1839 och död 1893. 

Med pappa Oskar Krantz

– Min  farfar Isak Vilhelm Krantz var också kyrkvaktmästare i församlingen. Han föddes 1873 och gick bort 1939. Min far Oskar Krantz blev nästa i raden. Han var född 1917. Från 1977 tog han delpension och jobbade 17 timmar i veckan. Jag gick in på resterande 23 timmar. 1982 gick pappa i  pension och jag tog över hela tjänsten, berättar Erik Krantz.

Med 37 år på jobbet har Erik Krantz valt att som 63-åring gå i pension. Men som för många andra pigga pensionärer står det nog inte länge på innan han ses utföra uppdrag i kyrkan eller snarare kyrkorna. År 2000 skedde som bekant sammanslagningen av de tre församlingarna i Övertorneå kommun till en församling, Övertorneå församling.

”Han hör som till kyrkan”

- Sammanslagningen förde med sig att jag lärde känna personalen i Övertorneå också. Göta Persson kände jag ju sedan tidigare eftersom hon hade jobbat på kontoret i Hedenäset. Det har funkat bra. Vi vaktmästare har åkt runt och hjälpt varandra, men tidigare var vi 4,5 tjänster plus en timanställd, och nu är bara två kvar plus en tjänst som nu är utannonserad, säger Erik Krantz, som påminner om att hans föregångare hade betydligt många fler och mer arbetskrävande sysslor än som förekommer inom kyrkan i dag. 

I söndags höll komminister Birgitta Pirhonen i gudstjänsten. Efteråt uppvaktades Erik Krantz först i kyrkan och sedan i den intilliggande kyrkstugan där han bjöd alla, såväl nära anhöriga, kyrkligt anställda och kyrkvärdar, samt kyrkobesökare på en bit mat och fika. 

Erik sammanfattar sin tid inom kyrkan med att säga att han trivts och tyckt att han haft det väldigt bra, eller som någon sa ”Han hör som till kyrkan”. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Berglund