Traditionsenlig premiär med god fånst

Kräftfiskepremiären i Råne älv är en årlig tradition som bjuder in till härlig gemenskap. Och visst blev det dessutom bra fångst i burarna och många skratt vid elden.

Älgjakt eller kräftfiske?

Älgjakt eller kräftfiske?

Foto:

Kräftfiske2016-08-11 21:28

Varje år samma tid pågår kräftfiske i Råneälven under tre dagar. Framförallt premiärkvällen brukar locka en stor skara människor. Det fiskas, grillas och skrattas. Ända från älvmynningen upp till Niemisel. Som grädde på moset bjöd vädergudarna upp på ett mycket vackert väder.

För stockholmaren Håkan Wiking var torsdagens premiär första gången någonsin han fiskade kräftor.

– Jag har aldrig varit så här högt upp i landet. Jag har varit i Junsele som högst och jagat men det här är helt underbart, säger han.

Håkan är uppe i Råneå tillsammans med sambon Lena som har rötterna i byn. Redan på den första vittjningsrundan fick de rikligt med primörer.

– Ja, riktigt bra. Dock har jag ingenting att jämföra med, säger Håkan skrattande.

– Ikväll sätter vi kräftorna på kok och Imorgon (fredag) blir det kräftkalas innan vi åker hem till Stockholm igen, berättar Lena.

Även smålänningen Inge Vilhelmsson tillsammans med vänner, deltog i premiären.

– Jag är ursprunglingen från Smålandsstenar, men har bott i Luleå i många år nu och vi har väl varit med på kräftfiskepremiären i tio år i alla fall. Vi brukar träffa kompisar och fiska tillsammans och blir det gott om kräftor anordnar vi en kräftskiva på lördag.

Första vittjningen lovade också gott för Inge som var mycket nöjd med fångsten.

– Det var väldigt mycket i några burar. Jag skulle säga att det är ett bra år, till och med mer än normalt, berättade han belåtet innan han slog sig ner och blickade ut mot solnedgången i väntan på nästa vittjningsrunda.

Fakta kräftfiske

I början av 1950-talet planterades svensk flodkräfta i Råneälven.

På 1970-talet startade det organiserade kräftfisket, och i dag har älven en av Sveriges bästa bestånd av flodkräfta.

Ungefär 50.000 kräftor fångas per år i den del av Råneälven som ligger i Luleå Kommun.

Källa: Luleå Kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om