Kostnaden för busskortet höjs rejält

"100 kronor täcker inte ens tryckkostnaden på kortet" säger kommunalrådet Gunnar Selberg om den planerade pris höjningen.

Kostnaden för kommunkorten där man kan åka obegränsat inom stads- och länstrafiken höjs ordentligt.

Kostnaden för kommunkorten där man kan åka obegränsat inom stads- och länstrafiken höjs ordentligt.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-20 19:00

Med busskortet som heter kommunkortet åker man obegränsat med stadsbussarna och länstrafiken inom kommungränsen. För att få köpa kortet måste man vara folkbokförd i Kiruna kommun. Undantaget är ungdomar, skolbarn och högskolestudenter som går i skola i Kiruna kommun även om de är folkbokförda på annan ort.

Idag kostar 100 kronor per år. Den nya kostnaden bli 600 kronor för vuxna och 300 kronor för personer under 19 år samt pensionärer. 

Anledningen är framförallt för att i högre utsträckning täcka kostnaderna för tillverkningen av korten. 

– 100 kronor räcker inte ens till tryckkostnaden, konstaterar kommunalrådet Gunnar Selberg (C). 

Resorna inom länstrafiken kostsamma enligt Selberg då en resa inom länstrafiken kan kosta ett par hundra för kommunen.  

– Att man åker med stadsbussarna kostar inte kommunen något extra, men kommunen betalar en ersättning till länstrafiken för varje resenär, säger Selberg. 

Christine Brännvall, Feministiskt initiativ, är kritisk och menar att det är en extrem höjning kommunledningen föreslår.Och att risken blir att färre åker buss. 

– Kollektivtrafiken är både en tillgänglighetsfråga och en viktig faktor i en klimatsmart stad. Konsekvensen kommer att bli att en del inte har råd att förnya sitt busskort. Istället vill vi se ökad turtäthet till byarna så att fler kan välja bussen framför bilen, säger Brännvall. 

Under måndagens fullmäktigemöte ska ett slutligt beslut tas i frågan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!