Dammet lade sig över Koskullskulle

Under tisdagen var det ett kraftigt nedfall av damm i Koskullskulle. Enligt LKAB:s senaste dammrapport finns det förhöjda halter av nedfallande stoft på vissa ställen på orten.

Mot bergens svarta horisont syns det vita täcket av damm.

Mot bergens svarta horisont syns det vita täcket av damm.

Foto: Linus Nilsson

Koskullskulle2020-09-25 05:45

En som uppmärksammat dammet är Sivert Öderyd, aktiv vid Koskullskulles byaförening och medlem i Naturskyddsföreningen. 

– Dammning har alltid varit ett problem för oss boende. Vi lyfter den frågan ständigt med LKAB och kommunledningen men det pratas om det och vi ser ingen förbättring. Vi får tänka på de barn som är ute och leker och andas in dammet, säger han. 

Enligt Sivert Öderyd finns det även planer på att genomföra en avverkning av skog i södra delarna av byn, i närheten av Djävulsklyftan, något som kan få konsekvenser för Koskullskulle.

– Vi har redan nu problem med dammet. Om den skogen avverkas finns ingen som helst dammbroms. Det är stora grusgropar öster om stan och med avverkrningen försvinner även skyddet från söder och väster. Det skulle göra att problemet med damm blir värre, säger han. 

Lkabs senaste kvartalsrapport om nedfallande stoft i Malmberget visar att det finns punkter i Koskullskulle som uppmäter högre halter än normalt.

undefined
Så här är mätpunkterna för nedfallande stoft i Malmberget och Koskullskulle placerade.

Under juli månad visade mätpunkten MNE34 ett stoftvärde på 943 g per 100m2 under 30 dygn, den mätpunkten ligger i närheten av skogshotellet. Även under april månad visade mätpunkten MNE01 ett värde på 913 g per 100m2 under 30 dygn, mätpunkten är placerad mittemellan Malmsta och Koskullskulles nordvästra del. Dessa två värden är enligt Norsk institutt for luftforskning (NIFL) index klassificerats som en hög mängd nedfall. På indexet skala som innefattar fyra kategorier är nedfallen i kullen i den näst högsta kategorin. 

Länsstyrelsen som är kontrollmyndighet för gruvindustrin har i samband med rapporten uppgett att det inte föranleder någon åtgärd från gruvbolaget.

Enligt Catrine Johansson Lantto, kommunikatör för LKAB, ska anledningen till tisdagens dammning berott på vinden. 

– Det finns protokoll som vi följer för att kontrollera mängden damm, bland annat så vattnar vi upplag. Under helgen och i början av veckan har det blåst hårt, så även om vi genomför skyddsåtgärder så är det svårt att kontrollera risken för damm i de förhållandena, säger hon. 

Anledningen till att de höga värderna under april och juni i år ska enligt Catrine Johansson Lantto bero på att LKAB haft ett tillfälligt upplag av järnprodukt. 

– Länsstyrelsen är underrättade och har lämnat godkännande för upplagen, säger Catrine Johansson Lantto

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!