Natten hyllas i 13-dagarsfestival

En festival till nattens ära. Det stundar i Korpilombolo, där man under hela 13 dagar bjuder upp till kulturmöten från Colombia till Korpilombolo och där man vill visa att kultur kan intressera alla.

KORPILOMBOLO2005-11-10 22:47

Vi har tidigare berättat om planerna att arrangera en festival med natten som tema i Korpilombolo. Det är Julian Vasquez, Stockholms universitet och Korpilombolo-bördige Erling Wande som lockat bybor att arrangera en mångkulturell festival med utgångspunkt från Léon de Greiffs författarskap och med temat natten, som var något centralt i dennes författarskap.
Första december invigs så European night festival, som arrangörerna hoppas ska bli en återkommande festival som gör Korpilombolo till en gränslös mötesplats för filosofiska, litterära och konstnärliga yttringar. Man hoppas också på att festivalen ska bli en utvecklingsfaktor för Korpilombolo med omnejd.
Det är inget litet arrangemang man gett sig på. Festivalen ska pågå i 13 dagar och börjar med ett seminarium om machokulturens påverkan på utvecklingen i bygden. Ett lite märkligt tema på en kulturfestvil kan tyckas, men enligt Sten- Inge Videhult hos Trevia, är seminariet bland annat till för att visa att Tornedalen faktiskt är mer än den machokultur den är känd för.
Som en chokladask
Festivalprogrammet i övrigt innehåller konst, litteratur, film, teater- och dansuppträdande, men också föreläsningar med olika ämnen. Linnea Nylund i arrangörsstaben beskriver det hela som en chokladask med läckerheter för alla smaker. De 100-talet medverkande kommer från tio olika länder. Ett 20-tal konstnärer ställer ut, både samisk och tornedalsk litteratur presenteras. Besökarna får bekanta sig med den colombianska dansen Cumbia och med japansk Noh-teater. Uppträder gör även Marianne Palovaara med rötterna i Tornedalen, men som går på den ansedda dansskolan Parts i Bryssel. Man uppmärksammar Cervantes 400-års jubileum och då ger Tornedalsteatern Don Quijote i regi av Carlos Bernal. Festivalen riktar sig också till barnen. Dels ställs alster gjorda av barn från Pajala och Kolari ut, dels uppmärksammas barnlitteraturen.
Budgeten är på en miljon kronor, pengar som man fått i form av bidrag från en rad olika håll. Man hoppas på minst 100 besökare varje dag, det vill säga 1.300 totalt. Men några stora inkomster räknar man inte på inträdesbiljetterna.
Genererar intäkter
? Det är första gången vi gör det här och vi vill visa så många som möjligt vad vi har att erbjuda. Det ska inte hänga på inträdet om människor kan komma. Därför ska vi ha ett festivalpass som endast kostar 100 kronor, säger Linnea Nylund.
Festivalen beräknas ändå generera en del intänkter till bygden i form av mat, logi och försäljning på bland annat marknaden.
? Vi hoppas att alla som kan tar chansen och tar del av något som festivalen har att erbjuda, säger Linnea Nylund.
Festivalen avslutas med ett stort luciatåg, kanske världens största, som bildas av olika grupper från Pajala kommun.

Armi Rousu
armi.rousu@kuriren.com
0927/501 20.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om