Att veta hur ens vän, partner eller förälder vill göra efter döden kan vara bra att veta. Kremering eller begravning? Stor begravning eller enkel tillställning? Det kan vara värt att tala om. Men det finns mer man kan göra. Man kan börja tala om hur man vill ha det, just innan man dör.
Det här tar Malin Henriksson fasta på. Hon håller just nu på att forska via Karolinska institutet ett program som kallas DöBra – ett forskningsprojekt med syfte att minska onödigt lidande i samband med död, döende och sorg.
I grund och botten tror hon att det kan vara bra att prata med varandra om döden.
– När man är döende blir de närstående väldigt viktiga i vården och kan till och med fatta viktiga beslut. Det kan vara bra att till exempel ha pratat om vad som är viktigast: att ha ett klart huvud eller att slippa smärta. Det kan bli avgörande om man ska ha en smärtstillande medicin i slutskedet eller inte.
Många pratar om att man vill ha en snabb död utan smärta. Men det är bara en femtedel som gör det. 75-80 procent dör en "långsam" död, förklarar Malin Henriksson.
– Det kan vara i dagar, veckor eller månader man vet att man ska dö. Det är då bra att veta om var behandlingen ska vara. En del vill kanske allra helst vara hemma sista tiden.
Det här är frågor som inte alla har lätt att öppna upp för och prata om, tror Malin Henriksson. Men hon hoppas att de som vill och vågar gör det.
– Bara ens att tänka på sin egen död kan vara jobbigt. Vill man inte prata om det ska man inte göra det. Men det finns olika sätt att göra det på. Det kan vara så enkelt som att börja berätta för sin partner hur proppskåpet fungerar för att man inte alltid kommer kunna sköta det själv
Eller så kan man gå in på allvarligare saker:
– Vad tror du kommer vara viktigt för dig i slutskedet? Vad vill du ha gjort innan du dör? Och hur vill du ha det efter?
För att uppmärksamma detta har flera DöBra-café anordnats. En samlingspunkt där föreläsning hålls och där deltagarna själva får vara med och delta och prata om hur de vill ha det. Malin Henriksson höll i sitt första DöBra-café i Korpilombolo under fredagen.
Där fick deltagare ta ställning till vissa påståenden, för att sedan utveckla en diskussion om livets slutskede. Det här projektet kan snart komma till fler ställen.
– Förhoppningen är att anordna det på fler ställen där vi kan komma till nytta.