"Det känns otryggt utan brandkår"

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) menar att Pajala kommun bröt mot lagen när de sade upp alla deltidsbrandmän i Korplombolo. I går besökte MSB kommunen.

INTE ÖVERENS. Kommunalrådet Bengt Niska visade  Björn Johansson, MSB, (till höger) äldreboendet med det nya sprinklersystemet. Göte Eriksson och Maj-Britt Eneslätt i mitten.

INTE ÖVERENS. Kommunalrådet Bengt Niska visade Björn Johansson, MSB, (till höger) äldreboendet med det nya sprinklersystemet. Göte Eriksson och Maj-Britt Eneslätt i mitten.

Foto: Göran Lahti

Korpilombolo2010-02-26 06:00
MSB har slagit fast att Pajala kommun bröt mot lagen om skydd mot olyckor (LSO), likvärdigt skydd för alla, när de lade ner brandkåren i Korpilombolo. På torsdagen var Magnus Nygren och Björn Johansson på plats i Korpilombolo för att undersöka situationen i kommunen.- Vi har gjort en jämförelse med likvärdiga orter och kommit fram till att det bör finnas en deltidsbrandkår här. En insatstid på 40 minuter från närmaste deltidsbrandkår på en ort som Korpilombolo är för lång tid, säger Björn Johansson, tillsynsenheten MSB.Olika syn
Kommunledningen har hävdat att de ser till att ordna ett likvärdigt skydd inom kommunen.- Om vi skulle följa MSB:s åsikt så skulle vi behöva starta deltidbrandkårer i Tärendö, Junosuando och andra byar också, men det finns inga pengar för det, säger Pajalas kommunalråd Bengt Niska (S).Björn Johansson säger sig ha förståelse för att det inte går ihop ekonomiskt för kommunen.- Visst, men det är inte något som vi kan ta hänsyn till. Vårt uppdrag är att se till att alla har ett likvärdigt skydd, säger han.Äldreboendet Tallgården hörde till dem som drabbades hårdast av att brandkåren försvann. Maj-Britt Eneslätt är arbetsledare på Tallgården och hon medger att det blivit otryggare.- Det känns otryggt utan brandkår. Förut var det en inställelsetid på fem minuter så det är stor skillnad. På nätterna är det bara tre anställda på 40 boende och visst fasar man för att det ska börja brinna, säger hon. Men hon tillägger att det sprinklersystem som installerats gjort att tryggheten ökat.Staffan Norström, 76, är en av de boende. Han är glad för sprinklersystemet.- Javisst, känns det bättre med det systemet. Men nog vore det bra om det fanns brandkår eller åtminstone ett brandvärn, säger han.Björn Johansson menar att det är bra att vara på plats och se hur det ser ut.- Vi var medvetna om sprinklersystemet när vi skrev utlåtandet så det ändrar inte vårt ställningstagande. Möjligtvis skulle man klara sig med en mindre styrka av deltidsbrandmän tack vare det.- Om MSB fortfarande vidhåller att Pajala kommun brutit mot lagen så får regeringen avgöra saken och de är också välkomna hit, säger Bengt Niska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om