"Borde inte lagt ner brandstationen"

Husbranden i Korpilombolo skedde bara 200 meter ifrån den nyligen nedlagda brandstationen. Stefan Ericsson, tidigare deltidsbrandman, menar att huset kunde ha räddats.

RIV UPP BESLUT. Stefan Ericsson menar att villabranden på nyårsnatten visar att en stationär styrka i Korpilombolo behövs. "Riv upp nedläggningsbeslutet", säger han.

RIV UPP BESLUT. Stefan Ericsson menar att villabranden på nyårsnatten visar att en stationär styrka i Korpilombolo behövs. "Riv upp nedläggningsbeslutet", säger han.

Foto: Göran Lahti

Korpilombolo2010-01-02 06:00
Larmet om branden i Korpilombolo kom 01.17 på nyårsnatten. Räddningstjänsten meddelade SOS Alarm att huset var övertänt 02.03. Stefan Ericsson var tidigare anställd på brandstationen i Korpilombolo och han menar att huset kanske kunnat räddas om brandstationen varit igång i byn. - Vi hade säkert kunnat rädda en hel del lösöre, säger Stefan Ericsson. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, menar att Pajala kommuns beslut att lägga ner brandstationen i Korpilombolo var ett lagbrott då avståndet från Pajala till Korpilombolo på drygt fem mil är för långt. "Ändrar inget"
MSB har hotat att gå till regeringen för att få kommunen att riva upp beslutet. - Det här ändrar inget, säger Pajalas kommunalråd Bengt Niska. MSB har aviserat ett besök i kommunen i februari och Niska välkomnar dem. - Vi har ett område som är lika stort som Skåne med 6.500 invånare. Det finns inte pengar att ha stationär räddningstjänst i byarna. Niska menar att det räcker med ett brandvärn i Korpilombolo, som det redan finns i Tärendö och Junosuando. Men något sådant har inte kunnat upprättas då inga frivilliga finns att tillgå. - Det bästa vore om det fanns ett brandvärn, men det är upp till byborna själva att lösa den saken, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om