Så var livet för 100 år sedan

Den gamla Suogården myllrar av liv då skolbarn från båda sidor om Torne älv får lära sig hur livet på en typisk Tornedalsgård var förr i tiden.  - Roligt att de vill komma hit, säger ägaren Lennart Johansson.

SIK I HÅVEN. Alex Takalo, tio år, har fiskelyckan med sig och fångar en vacker sik i håven. Håvexperten Eva Olsson hjälper till.

SIK I HÅVEN. Alex Takalo, tio år, har fiskelyckan med sig och fångar en vacker sik i håven. Håvexperten Eva Olsson hjälper till.

Foto: Göran Lahti

KORPIKYLÄ2008-08-28 06:00
Under veckan besöker hela 600 skolelever i mellanstadiet från både Haparanda och Torneå för att få lära sig hur människor levde i Tornedalen vid sekelskiftet. Kuriren följer med elever från Nikkala skola när de får prova på håvfiske, gammalt hantverk, besöka ladugården, rökbastun och även lyssna på själva Suogårdens historia. - Det här är jättebra och ger eleverna lite perspektiv på historien och tillvaron, säger läraren Ann-Charlotte Lindmark.Alex Takalo, tio år, håvar i samma veva upp en vacker, silverfärgad sik och kompisarna ropar förtjust.Nästa station är rökbastun där Per Grape berättar att bastun även användes som sjukstuga och matförråd.Ett livsverk
Dalmasen Lennart Johansson kom till byn Korpikylä och Suogården redan 1952 och orsaken var kärleken till Elsa, dotter i gården. Det blev giftermål och barn. Tiden gick och 1994 ärvde de så den otroligt vackert belägna Tornedalsgården med anor från 1860-talet. För drygt tio år sedan började ett mödosamt arbete att restaurera gårdsbyggnaderna. Hustrun Elsa gick bort 2005. Lennart fortsatte dock att rusta gården med stöd av Norrbottens museum.- Det blev vårt livsverk. Jag och Elsa ville att gården skulle bli en träffpunkt i byn och så har det blivit. Barnen får ta över
Nästa år fyller Lennart Johansson, 80 år, och så nu får barnen ta över. - När jag fyllde 65 skojade jag att de har flyttat pensionen till 80 år, och nu ska jag pensionera mig, säger han.Kulturdagarna arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med hembygdsföreningen, Norrbottens läns arbetsstugefond och Haparanda Stad. Veckan kröns med öppet hus på Suogården nu på lördag och då får besökarna dessutom njuta av folkmusik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!