Nytt liv i Hulkoffgården

Inom kort slår Hulkoffgården i Korpikylä upp sina portar i ny kostym och med allt från klädbutik, restaurang och gårdsbutik för egenproducerat kött under samma tak.
Och så träder nästa generation in i verksamheten.

KORPIKYLÄ2005-08-29 06:30
I tolv år har makarna Pia och Kurt Hulkoff i Korpikylä, norr om Haparanda, drivit Butiken på landet, ett koncept med engelskinspirerade kvalitetskläder som säljs, så som namnet antyder, från butiker på landet.<br>Kurt Kankaanranta har också sedan många år dikor av rasen Carolais, som är köttdjur som diar sina kalvar och inte mjölkas. Tankar fanns att bygga ut den befintliga klädbutiken, men en resa till södra Finland fick paret på andra tankar.<br>&nbsp;? Där hade de tagit vara på en rad gamla byggnader och vi såg möjligheten att göra samma sak hos oss. Det ena gav det andra och vi beslutade att bygga om den gamla förfallna ladugården och bredda verksamheten, berättar Kurt Hulkoff.<br>Från ladugård till butik<br>Byggarbetena startade i april. Den gamla ladugården har förvandlats till butik, dubbelt så stor som nuvarande, i den vidbyggda maskinhallen inryms styckningsrum, lokal för att konsumentförpacka köttet som kommer från de egna djuren och sist men inte minst en liten gårdsbutik.<br>Det gamla höloftet är numera en rymlig, ljus restaurang med utsikt över Torneälv. Här inryms också ett restaurangkök.<br>Med en vecka kvar återstår att få upp all inredning.<br>Får vänta på pengarna<br>Snickaren Niklas Liikamaa från Haparanda bygg och entreprenad som utför renoveringen, försäkrar att allt kommer att bli färdigt i tid.<br>&nbsp;? Fast när man först såg det här undrade man ju vad vi gett oss in på. Det såg inte roligt ut, men nu är det fint och det har varit roligt att jobba med det här. Mycket roligare än med vanliga nybyggen, säger han.<br>Satsningen går lös på fyra till fem miljoner kronor. Man har beviljats en miljon kronor i bidrag till livsmedelsdelen, men trots att pengarna beviljats för utbetalning i våras, får man vänta på dem tills statens finanser förbättrats.<br>&nbsp;? Det är ju lite märkligt att vi ett litet företag ska låna pengar till staten, men det är tydligen så det fungerar. Vi får se när vi får pengarna, säger Kurt Hulkoff.<br>Restaurang med lantkänsla<br>Butiken med sitt speciella koncept är en form av besöksmål där kunderna ofta reser en bit. Därav satsningen på restaurangen.<br>&nbsp;? Vi har sett det genom åren att många kunder frågar var de kan äta och vi har inte kunnat erbjuda så mycket hos oss. Nu blir det en restaurang med lantkänsla som passar bra ihop med helheten, säger Kurt Hulkoff.<br>Förutom mer yta, vässar man butiksdelen även genom att erbjuda skräddartjänster och till och med skräddarsydda kläder till kunderna.<br>&nbsp;? Alla människor får inte kläder från de färdiga kollektionerna och vi har sett att det finns en efterfrågan på skräddarsytt, säger Kurt Hulkoff.<br>Sonen sköter djuren<br>Totalt kommer fyra anställda att arbeta med butik- och restaurangdelen, till att börja med.<br>&nbsp;? Vi kör igång restaurangen försiktigt, men slår det väl ut, kan det blir aktuellt att anställa en kock till och med, säger han vidare.<br>Han och hustrun Pia kan också glädja sig åt att man genom satsningen fått hem sonen Pär, 25 år, som tagit över skötseln av djuren. Detta efter att ha bott på olika håll utomlands en tid och sysslat med hårdrock.<br>&nbsp;? Jag har alltid trivts bra här och varit in en del i verksamheten när jag varit hemma. Det har inte varit någon direkt övertalning från föräldrarna. Man kan väl säga att jag utsatts för långvarig psykologisk nötning, säger Pär Hulkoff med ett skratt.<br>Han delar sin fars intresse för ekologisk odling och värderingar då det gäller djurhållning.<br>&nbsp;? De här djuren får gå fria här ute, betäckningen sker på naturlig väg och uppfödningen är helt ekologisk. Det känns bra att se att det fungerar, att man har kunnat gå tillbaka till en djurhållning så som den var förr, säger Pär Hulkoff.<br>Han har också allt mer börjat intressera sig för avel och har tankar på att utveckla verksamheten med avelsdjur.<br>Inget svårt val flytta hem<br>Att byta storstäder som London mot Korpikylä var inget svårt val, enligt honom.<br>&nbsp;? Nej, det är ju här ute som man kan skaffa sig ett liv. Jag tror och hoppas att allt fler unga börjar att upptäcka det, säger han.<br>Han tror starkt på den totallösning på gården som föräldrarna planerat för och tror att det finns ett mervärde för de kunder som kommer för att köpa köttet, att se hur djuren har det.<br>&nbsp;? Det går ju inte att konkurrera prismässigt med ekologiskt odlat kött mot utländskt billigt kött. Men här vet man vad man får och att djuren betar här i kring bidrar till den genuina lantkänslan, säger Pär Hulkoff, vars flickvän också flyttat till Korpikylä och som blir en av de som ska arbeta i klädbutiken.<br>Lördagen den 3 september blir det officiell invigning av det nya.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!