Framför allt ska vi passa på att avfärda en gammal myt: Det är inte bra för granen att stöta stammen i marken innan den sätts i julgransfoten. Den som dunkar änden i marken, stänger ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist.
Priserna på julgranar har skjutit i höjden de senaste åren, enligt tidningen Dagens industri. Tidningen tar som exempel Stockholm, där en genomsnittlig julgran kostade 450 kronor 2010. I dag kostar en kungsgran i Stockholms innerstad tusen kronor.
Stockholmspriser håller inte granarna på Coop Norrbottens arenas parkering. För 300 kronor får du en gran, ordentligt insnörpt i ett platsnät.
– Granarna kommer från Danmark, upplyser den kvinnliga "Knalle Jul" som ska sälja granar till klockan 16 dan före dopparedan.
Kommersen är knappast livlig. Under tiden Kuriren fick en pratstund, körde inte en enda bil in på parkeringen och vi blev till och med erbjudna att få köpa skyltexemplaret, den tätaste gran denna reporter någonsin sett i sitt snart 60-åriga liv.
Enligt Dagens industri köper fler än tre miljoner hushåll gran varje år. 2,8 miljoner granar som säljs är svenska.
– Julgranarna har blivit mycket dyrare de senaste åren, säger jägmästare Ivar Palo vid Länsstyrelsen i Norrbotten till Dagens industri.
Han berättar att för några år sedan låg priset på en importerad gran på mellan 500–600 kronor.
Julgransodlare och julgransförsäljare har en egen intresseorganisation, Södra Sveriges Julgrans- och Pyntegröntodlarförening.
Det finns ett mantra som gäller alla som vill lyckas med sin gran och behålla den över annandagen. Låt granen vänja sig, ta inte in den och klä den direkt från kalla minusgrader. Låt den stå i skyddat läge utomhus och börja acklimatisera sig tills det är dags. Eller i garaget eller på en skyddad balkong.
Innan den sätt i vatten ska den kapas cirka två centimeter. Men till och med kapningen är en konst.
"Gör inte kapet med en cirkelsåg, värmen kan täppa igen vattentransportvägarna. Handsåg eller motorsåg går bra", skriver Skogssverige på sin hemsida på internet.
För Skogssverige står en sammanslutning av skogintresserade, bland annat många skogsstuderande. På sin hemsida har de 107 tips om julgranar.
Vem sa att det är väl bara att "gå ut i skogen och hugga"?