Fiskguiden är ett samarbete mellan WWF i 25 länder. I dag släpps den nya uppdaterade fiskguiden för 2018, där en av nyheterna är att trålad torsk från östra Östersjön går från gult till rött ljus.
– Det innebär att all östersjötorsk nu har rött ljus i WWF:s fiskguide – med uppmaningen ät inte. Det är både sorgligt och upprörande och visar att förvaltningen inte fungerar fullt ut. När stora rovfiskar som torsken försvinner riskerar hela ekosystemet att förändras, säger Inger Näslund, senior havs- och fiskeexpert på WWF.
För sillen har beståndet väster om Bornholm gått från grönt till gult ljus. Läget för piggvaren, fiskad med sättgarn i Östersjön, har också förvärrats vilket har flyttat fisken från gult till rött ljus.
Flertalet arter i Östersjön har nu rött ljus, bland andra torsken, laxen, gäddan och piggvaren. Bara tre av tretton fiskarter i Östersjön finns på grönt ljus – garnfiskad abborre från Rigabukten, strömming från östra Östersjön och MSC-certifierad skarpsill från Lettland.
–Om vi ska kunna äta lokalt fångad fisk i framtiden måste politikerna ta krafttag. Kontrollen behöver skärpas, torsken få en chans att återhämta sig och ålfisket stängas under hösten. Trots det dystra läget i vårt närområde är vi glada över att konsumenterna kan välja mellan allt fler gröna alternativ i fiskdisken, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Fem nya arter har lagts till i årets guide. Dessa är chilensk blåmussla, peruansk kammussla, hokkaidomussla, bäckröding och silverlax, som alla är ASC-certifierade. Några andra nyheter är att MSC-certifierad marulk, lubb och havskatt samt KRAV-certifierad guldsparid och havsabborre introducerats på den svenska marknaden. Dessa arter har tidigare inte haft några gröna alternativ.