Till hösten ska hon börja sista året på kandidatprogrammet med keramik och glas på Konstfack i Stockholm och när vi ses är hon i Luleå för att förbereda utställningen.
Glaset har alltid varit utgångspunkten för hennes verksamhet. Hon har tidigare gått Riksglasskolan (som då låg i Orrefors) och jobbat hos olika glaskonstnärer. Det sägs att det tar ungefär tio år för att bli glaskonstnär, men i princip blir man aldrig färdig.
Ida Gulliksson arbetar i huvudsak med vardagsföremål.
– Jag har haft måltiden i fokus med servis och vinglas som ska "höja" vinet - det handlar om konsthantverk som ska förhöja upplevelsen hos användaren, om taktila kvaliteter.
Hon blandar även in andra element i upplevelsen, som film och arrangemang med sexrättersmåltid i glashyttan dit hon har bjudit in en mindre skara personer.
Nu fokuserar hon på de glasföremål som finns i hemmet och vilka saker vi omger oss med, som dörrknoppar.
– Handblåst glas är hållbart, det behöver inte bytas ut, är inte slit och släng. För mig innebär det en omsorg om vardagen, om glasen i sig - att man blir glad av det.
Ida Gulliksson vill tillverka glasföremål som är så användarvänliga som möjligt. Ta hennes vinglas som exempel: eftersom hon färdigställer sina glas, till skillnad från de större glashyttornas automatiserade slutprocess, så blir kanten tjock - och inte spröd och tunn.
– Då slipper användaren känna något vasst vid munnen.
Intresset för glas föddes när Ida Gulliksson var sex år gammal och fick följa med till en hytta i Östersund.
– Det visuella i tillverkningen var fascinerande, att se en smält glasklump formas.
Och det hon tycker om allra mest även i dag är att vara i hyttan.
– Jag gillar idéarbetet och är inte helt bekväm med att visa upp produkterna. Drömmen är att driva en egen glashytta i samarbete med staden den ligger i – att designa till staden, anordna event och testa olika koncept. Kanske göra glasinstrument. Hyttan ska vara mer än bara verkstad.
Hur ser konceptet för utställningen på Kulturnatten ut?– I skyltfönstret blir det hemmiljö installationsmässigt med byråer, knoppar och ett dukat bord med servis och vaser. Plus eventuellt en film om servistillverkningen.