Detta med hjälp av ett miljonstöd från Postkodstiftelsen samt extra stark stöd från Statens Kulturråd och Region Norrbotten.
– Superkul och verkligen en kontrast till de nedskärningar som annars gör i regionen, säger Sara Edström, Galleri Syster.
Förutom det redan initierade projektet ”Landscape Takeover” där Galleri Syster undersöker tendenser och spår i landskapet, där den traditionellt manliga blicken utmanas när kvinnor omvandlar det traditionella landskapsmåleriet till nya tolkningar av det norra landskapet, kan de nu sjösätta ytterligare två nya projekt.
Med stöd från Postkodstiftelsen startas projektet SamArtBete i sommar som vänder sig till verksamma konstnärer i Norr och Västerbotten.
– Fanny Carinasdotter och Anja och Tomas Örn visade med sitt konstprojekt ”Att använda landskap” att det går att göra skillnad, att även konstnärer i periferin kan nå ut nationellt och internationellt. Vi vill skapa förutsättningar för högkvalitativa konstprojekt, lyfta norrbottniska frågor och bidra till samhällsdiskussionen utanför storstaden, menar Sara Edström.
Därför söker man nu intresserade konstnärer genom ett Open Call, både etablerade konstnärer och blivande konstnärer inom Lillasystergruppen kan söka stöd för samarbeten inom ramen för projektet. Dessutom kommer utställningar att anordnas internationellt och ett residens i Berlin finns att söka för konstnärer i Norr- och Västerbotten.
– Två ungdomar kan också ansöka om att lyftas in i projektledning och verksamhetsutveckling av ungdomsgruppen Lillasyster. Det motsvarar en halvtid ungefär ett år. Den ansökan är öppen för alla ungdomar i Norrbotten men vi ställer krav på att man ska ha jobbat med konstprojekt tidigare.
Det andra projektet ”Kvinnlig kulturbaserad historieskrivning i norr” kan förverkligas med stöd från Region Norrbotten och Statens Kulturråd.
– Det projektet föddes efter att Gittan Jönsson under sin utställning förra hösten visade filmen ”Parallella linjer” som berättande om den stora utställning av kvinnliga konstnärer som genomfördes på 70-talet. Då trodde man att jobbet var gjort, men när hon sökte arkivmaterial till sin film fanns mycket lite dokumentation. Då började vi tänka på vår verksamhet och vad som kommer att arkiveras till eftervärlden. Vi ville helt enkelt ta makten över vår egen historia och arkiveringen, säger Sara Edström.
Marianne Söderberg, tidigare kulturredaktör på Norrbottens Kuriren, har anställts som projektledare med uppgift att kontakta kvinnor som levt och verkat i norra Sverige, främst i Luleå, som varit aktiva i sin samtid och på olika sätt framtvingat en utveckling.
– Det handlar om att samla in berättelser både för arkivering och för en tryck publikation. Men vi kommer också att ha en publik presentation, ett öppet forum, där en konstnär får som uppdrag att iscensätta dessa historier på Galleri Syster. Kanske blir det också en utställning, säger Sara Edström.