Stölden som startade konstsamlingen

Det var en konststöld, en mordutredning och en uppmärksam polis som ledde till att LF Norrbotten började sin stora konstsamling. Idag har man hundratals verk som pryder kontoret.

Stals. Erling Johansson 2003 vid Galleri Storforsen med några av tavlorna som stals.

Stals. Erling Johansson 2003 vid Galleri Storforsen med några av tavlorna som stals.

Foto: Arkiv

Konst2017-03-02 06:00

Allt började den 30 juni 2003 med ett inbrott i Galleri Storforsen då konstutställarna till sin förfäran upptäckte att någon brutit in dörren och väggarna som tidigare var fulla av tavlor, var nu tomma.

Polisen kammade noll i sin utredning så Länsförsäkringar Norrbotten som försäkrade utställningen ersatte ägarna, sedan blev det tyst i några år.

Fyra år senare skjuts en man i Överkalix ihjäl med flera skott efter ett krogbråk. Under den pågående polisutredningen spärras den misstänkte gärningsmannens hus av och genomsöks för bevismaterial som kan binda honom till mordet.

En poliskvinna går utanför huset och söker av marken när hon genom fönstret får syn på något hon inte tycker hör hemma. Hon ser en tavla av den välkände samiske konstnären Lars Pirak.

Poliskvinnan känner igen tavlan för hon sett den några år tidigare på Galleri Storforsen och säger åt sin chef att söka igenom huset. Mycket riktigt hittar man till slut den stulna konstsamlingen gömd under vattensängen.

Eftersom Galleri Storforsen genom LF Norrbottens premie sedan länge ersatt konstsamlingen tillföll den istället försäkringsbolaget och det blev starten på deras konstsamling som sedan dess bara växt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om