En pojke kliver upp från simbassängen och tittar åt höger där konstnären Lisa Tans videoverk ”My pictures of you” visas på en stor bildskärm. Sedan hoppar pojken i vattnet igen.
Det handlar om Statens konstråds vernissage på utställningen ”Brytningstider” - en utställning som med tydlighet utvecklar idén om konst i offentliga rum.
Det övergripande temat är extraktion eller utvinning om man så vill och under tre veckor kan luleåbor och andra besökare ta del av konst på annorlunda platser i offentligheten.
På Storgatan visas Yuri Pattisons installation ”the ideal (v.0.2) och Anja Örn, Tomas Örn och Fanny Carinasdotters installation ”Att använda landskap” i temporära containrar.
På badhuset visas förutom Lisa Tans videoverk även tre bildvävar av Eva Stina Sandling. På Vetenskapens Hus åter ett videoverk av Yuri Pattison och slutligen har Mjölkuddsbergets tunnlar öppnats och intagits av Raqs Media Collective från New Dehli med installationen ”The blood of stars”.
Utställningen är den avslutande delen i Statens konstråds serie ”Industrisamhälle i förändring” som sedan 2015 ägt rum på olika platser i landet och Lisa Rosendahl är utställningens curator.
– Alla konstverk bygger på en starkt relation till platsen de visas på och alla visar på den stora samhällsförändring som skett från det klassiska industrisamhället till dagens postindustriella informationssamhälle. Det är därför vi valt 50-talsbyggnader. Påkostade platser som visar på den tidens idéer möter nu samtidens idéer i olika konstverk, säger hon.
Hon är mycket nöjd med slutresultatet. Säger att det alltid finns ett litet orosmoment när man bjuder in konstnärer med eget tolkningsföreträde.
– Man vet inte vad det blir men jag tycker ”Brytningstider” blivit till en spännande utställning där konstnärerna tolkat och fördjupat aspekten av idén om utvinning på ett elegant sätt.
Anja Örn, Tomas Örn och Fanny Carinasdotter har tillsammans utforskat komplexiten runt det öppna dagbrottet Aitik i Sakajärvi. Verket samlar röster som på olika sätt är kopplade till gruvan.
– I allmänhet är det Kirunagruvan som står i fokus när man talar om samhällsförändring och gruvdrift. Därför valde vi Aitikgruvan och det lilla motstånd som finns där, säger de.
Lisa Tan å sin sida spekulerar i hur bilder från Mars kan tänkas vara jordens dödsmask i sitt videoverk.
– I dag undersöker forskare hur vi ska kunna använda planeten Mars som utgångspunkt för gruvbrytning i yttre rymden. Våra mobiltelefoner innehåller exempelvis väldigt sällsynta metaller. Därför vänder sig forskare till universum för att hitta nya råvarukällor, säger hon.
Hennes eget miljöengagemang väcktes i tonåren i samband med en stor oljeläcka i Alaska. Uppvuxen i Texas, USA blev bilderna från katastrofen en väckarklocka.
– Jag är ingen aktivist utan har en annan ingång i mitt engagemang. Jag spekulerar i att Moder Jord på sikt kan bli lika uttorkad som planeten Mars som en gång i tiden var rik på vatten, säger hon.
Lisa Tan jobbar till vardags som gästprofessor på Mejan i Stockholm och arbetar vanligtvis mycket med litteratur – språk i förhållande till bilder. Videons bilder analyseras också i relation till Roland Barthes ”Camera Lucida”, en berömd text om fotografi centrerad kring en bild av författarens bortgångna mor som barn.
– Att mitt videoverk placerades i ett publikt badhus är extra speciellt. Här möter 1950-talets ideal det postkapitalistiska samhället på ett tydligt sätt, säger Lisa Tan.
Utställningen ”Brytningstider” visas fram till och med 3 december. Öppettider finns på Statens konstråds hemsida https://statenskonstrad.se