Med kvinnlig blick på det norra landskapet

Den traditionella manliga blicken på landskapet utmanas i Galleri Systers nya projekt ”Landscape Takeover”.

Mia Rogersdotter kallar sitt projekt för ”Älven” där hon följt Luleälven från en diffus början till dess slut. ”Även om det handlar om en älv, är det samtidigt en berättelse om alla älvar”, säger hon. På bild håller hon upp ett av sina fotografier av Harsprånget - hur det ser ut idag.

Mia Rogersdotter kallar sitt projekt för ”Älven” där hon följt Luleälven från en diffus början till dess slut. ”Även om det handlar om en älv, är det samtidigt en berättelse om alla älvar”, säger hon. På bild håller hon upp ett av sina fotografier av Harsprånget - hur det ser ut idag.

Foto: Eva Åström

Konst2019-05-16 19:00

– Vi har sett och reflekterat över att kvinnor tar ett helt nytt grepp om landskapet. De omvandlar ett traditionellt landskapsmåleri genom att släppa in andra tolkningar av det norra landskapet - ofta med en viss kritik – vilket öppnar ett nytt diskussionsrum, säger Anja Örn, Galleri Syster.

Och inom ramen för det nya projektet öppnar nu den första utställningen med två kvinnliga konstnärer, Lena Stenberg och Mia Rogersdotter, som tolkar och beskriver landskapet utifrån sina egna högst unika uttryck.

Lena Stenberg som i sitt konstnärskap främst jobbar med tredimensionella verk medverkar denna gång med sju målningar inom ramen för hennes projekt ”Nåjdens land”.

– Det är säkert 20 år sedan jag målade sist, men under en vecka i Alesjaure i Kirunafjällen med väldigt dåligt väder började jag skissa och rita, för något måste man göra, säger hon.

De skisserna ligger till grund för de målningar hon nu ställer ut, alla målade under de senaste tre åren och är berättelser som bygger på hennes barndoms minnen av sägner och myter, historier hon hörde som barn. Men också kritik mot vår samtid där miljöförstöringen och ingrepp i naturen förändrar och förstör miljöer och heliga platser.

– Det finns också många händer i mina bilder, vilket är en symbol för människans klåfingrighet, säger hon.

Den andra utställaren, Mia Rogersdotter, är född och uppvuxen i Luleå och ställer nu för första gången ut i sin hemstad. I sitt konstprojekt ”Älven” har hon följt Luleälven från en diffus start till dess slut vid Bergnäsbron då vattnet går ut i Bottenviken, 100 år efter att vattenkraften introducerades. Luleälven var en av de första älvar som byggdes ut och därmed förändrade ett landskap – vårfloder uteblev och dalar blev dränkta av uppdämningar.

– Det är så sorgligt att se, säger hon.

Hennes arbete har skett i gränslandet mellan det konstnärliga och dokumentära när hon under tre veckor förra sommaren reste runt för att fotografera och leta spår efter natur. Arbetet ska också utmynna i en fotobok som kommer ut i slutet av året.

– Jag intresserar mig för geografiska områden i mitt konstnärskap. Först hade jag tänkt arbeta med Torneälv eftersom min farmor bor efter den älven som ligger mig känslomässigt nära. Men det blev Luleälv, dels för att jag är uppvuxen vid den älven, men framförallt eftersom den är superpolitisk. Luleälv är en sinnebild där frågan om energianvändning verkligen problematiseras. Vattenkraft är tudelat. Åk till Porjus på ett besök. Är det verkligen bra el när vårfloder uteblir och fiskar inte längre kan leka, menar Mia Rogersdotter.

Fotnot: Galleri Systers utställning visas från den 17 maj till 8 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!