Under sommaren har hon placerat ett antal tillfälliga offentliga verk längs med Luleälven som alla bär på berättelser om vattenkraftens och elektricitetens historia.
– Egentligen är hela vårt lands elnät ett stort offentligt konstverk som kopplar samman hushåll, industrier och länder, säger hon.
Men detta konstprojekt tog sin början redan för några år sedan när hon under en kurs i pedagogik fick lära sig att mönstret i ett klassrum förändrats.
– Tidigare satt de duktiga längst fram men nu placerar sig elever där eluttagen är. Det fick mig att fundera över i hur stor utsträckning elektriciteten faktiskt påverkar våra liv.
I hennes efterforskningar fick hon tipset att åka till det gamla vattenkraftverket i Porjus, något hon kunde realisera genom att hon fick ett konstresidens i Jokkmokk via Swedish Lapland Air som drivs av Resurscentrum för konst.
– Norrbotten är en region som producerar extremt mycket el och bidragit till vårt lands välstånd. Det var en historia jag inte kände till och det skäms jag för, säger hon.
Under sex veckor, med bas i Jokkmokk, träffade hon personer som alla bjöd på olika ingångar till minnen, tankar, berättelser och spår kopplat till elektricitet. Samtidigt växte hennes projekt när hon insåg hur komplext och omfattande narrativet är.
– Konstprojektet har inte riktigt gått att ringa in ännu. Men jag ville göra ett litet test och visa upp någonting. Det blev ”Till minne”, tillfälliga konstverk på olika platser längs Luleälv. Bland annat kändes det jätteviktigt att visa vilket monument gymnasisterna på elprogrammet i Jokkmokk skulle vilja se. Därför placerades ett tillfälligt verk vid polisrondellen i Jokkmokk enligt deras önskemål. De talade mycket om säkerhet och att de faktiskt riskerar sina liv för att distributionen av el ska fungera, säger hon.
Verken har placerats ut sedan den 3 juli och finns på lite olika platser i Jokkmokk, Messaure, Voullerim men även Stockholm och Hallsberg kommer att få sitt eget tillfälliga minnesmärke. Dessutom kommer samtliga verk och andra berättelser att finnas på Instagram på: @tvahalivaggen och #tillminneavvattenkraften.
– När jag talade med människor i Norrbotten menade många att vattenkraftens historia och betydelse är välkänd i norr, men inte i södra Sverige. Därför kändes det viktigt att även göra minnesmärken i södra delen av landet – inte minst eftersom den första längre elledningen drogs just till Hallsberg.
Projektet kommer som sagts fortsätta med förgreningar ut i världen. Bland annat har Kristin Y Broberg besökt ett kärnkraftverk i Finland.
– Jag är associativ och uthållig. Mina projekt har en tendens att växa med många olika ingångar. Det är något djupt magiskt med elektricitet. Det går ju inte att se med blotta ögat. Och så är det farligt också.