Konst med Bottenviken som inspiration

De har båda en mycket nära relation till skärgården.

Bokaktuell. Thomas Ökvist, ursprungligen från Gammelstad är även aktuell med konstboken "April".

Bokaktuell. Thomas Ökvist, ursprungligen från Gammelstad är även aktuell med konstboken "April".

Foto: Petra Älvstrand

Konst2017-04-08 06:00

Nu ställer vännerna Sture Berglund och Thomas Ökvist ut teckningar, måleri, skulptur, fotografi, illustrationer och en ”artist´book” i utställningen ”Kallfjärden” på Konsthallen i Luleå.

– Det är ett projekt vi har hållt på med i över tio års tid, säger Sture Berglund.

Konstnären och formgivaren Sture Berglund har en lång konstnärlig karriär bakom sig med en mängd utställningar, offentliga utsmyckningar, miljögestaltningar och uppdrag inom trafik- industri och mediesektorn. Han har även formgett nio Nobeldiplom inom kemi, fysik och ekonomisk vetenskap åren 2008–2010.

– Sedan dess är jag inte rädd för någonting, säger han och ler.

Men det är främst sina tolkningar och dokumentation av det bottniska natur- och kulturlandskapet han gjort sig känd och är också sedan början av 1980-talet knuten till tvärvetenskapliga forskningsprojekt kring landhöjning och kustbygdsförändring. Skärgårdsmiljön har fängslat honom så länge han minns. Både hans mor och far hade kopplingar till skärgården, ett arv han delar med Thomas Ökvist som tillbringat närmast alla helger under sommaren i familjens stuga på Altappen.

De har samarbetat under många år - bland annat har de formgett Kents skiva ”Tigerdrottningen” och en av alla de skärgårdssymboler Sture Berglund dokumenterat under seglingar i Bottenviken finns också återskapad på bandets t-shirt.

– Både jag och Thomas har ett behov av att redovisa och finner inspiration av norra skärgårdens färgklanger och strukturer - det är tråden mellan oss.

Kallfjärden är ett havsområde utanför Luleås och Piteås skärgårdar där Thomas Ökvist främst fokuserat på öarna Sandgrönnorna, Nyvallen och Skvalpen.

I boken ”April” finns fotografier tagna under de sista dagarna av april 2014 och ger en unik bild av ett bottniskt kustlandskap som långsamt går från vinter till tidig vår.

– Jag ville först hitta en intellektuell idé innan jag fotograferade naturen. Jag var inte intresserad av någon efterkonstruktion. Sture jobbar mer analogt. Jag åt det andra hållet, men vi tydliggör varandra. Vi utgår från samma saker och jag hoppas betraktaren upplever att vi skapat något nytt, säger han.

Många av Sture Berglunds verk är nya, främst akvarellerna.

– Jag gillar akvarellens egenskaper - ett snabbt och tillgängligt uttryck, säger han.

Men han ställer också ut äldre verk bland annat fem stora teckningar där Sandgrönnornas sårbara trädmiljö har fått konstnärlig gestaltning.

– Jag ville visa på det mänskliga hugget. Det avverkas mycket skog ute i skärgården - vilket påverkar flora och fauna. I och med landhöjningen här i norr har vi fördelen att få ett nytt landskap, men bygger man ett kärnkraftverk på andra sidan Bottenviken och vindkraft ute i viken då anser jag att skärgården, dess natur- och kulturlandskap är hotad. Egentligen är min fråga om vi verkligen har råd att offra vår skärgård. Räckte det inte med älvarna, säger Sture Berglund.

Utställningen ”Kallfjärden” har vernissage idag lördag och hänger fram till och med 3 juni.

Landhöjning

Landhöjning är en höjning av jordskorpan jämfört med havsnivån. Den kan vara av olika slag, i områden som varit täckta av inlandsis, bland annat i Skandinavien och Kanada, förekommer postglacial landhöjning. I andra områden, där jordskorpans plattor möts, förekommer orogenisk landhöjning. Motsatsen är subsidiens som resulterar i en minskning av höjden. Även om landhöjningen handlar om en höjning av landytan i förhållande till havsytan påverkas kustlinjen även av att havsnivån växlat, vilket gör att arkeologer och andra som studerar strandnivåer istället använder begreppet strandförskjutning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om