För första gången ägnar konstnären en hel separatutställning åt ljuset och färgen från Norrbotten.
Med en fest öppen för alla, där vernissage, performance, livemusik, konstquiz, och dj:s ingår, firar Bildmuseet fem år på Konstnärligt Campus ikväll.
Sedan museet flyttade till Konstnärligt Campus i Umeå, granne med Konsthögskolan, Arkitekthögskolan, Designhögskolan och Humlab-X har besökssiffrorna ökat från 40 000 till 80 000 per år.
– Tre ledord följde med oss, angeläget, inspirerande, välkomnande. Dessa har vi jobbat extremt hårt med under fem år för att förverkliga, säger Katarina Pierre, museichef.
Under jubileumskvällen öppnas två nya separatutställningar, Roger Metto, "Kryosfär" och Jumana Emil Abboud, "Hästen, fågeln, trädet och stenen". Gemensamt tema är landskapet, relationer till platsen och dess betydelse.
Redan i Bildmuseets entré möter besökarna målningen "Intergalaktisk glöd" av Roger Metto. Det abstrakta och kraftfulla verket är målat på ett gammalt båtkapell 2016.
– Det är ett minne från en natt då jag stod vakt under en militärövning nära Kebnekaise. Känslan av att stå mitt i världsrymden fick mig att fundera över sakernas tillstånd, säger Roger Metto.
Ytterligare elva målningar, små men intensiva, tydligt föreställande landskap och abstrakta, från 2017, ingår i utställningen. Även i dessa är människans litenhet inför naturen påtaglig.
Till skillnad från tidigare utställningar runt om i världen då Roger Metto främst visat motiv från Kanada, Klippiga bergen och nybyggarna där skildrar han nu, för första gången, enbart sina minnen från uppväxten i Kiruna.
– Jag har återvänt till fjäll och skogar som betytt mycket för mig som exempelvis Vassijaure, Låkta och Lapporten. Tidigare kändes det för nära att skildra det jag växt upp i. Mina landskap från Klippiga bergen blev därför en spegling av detta.
Roger Metto använder många olika uttryckssätt och språk. Med glödande, intensiva färger skildras den korta sommarens intensiva ljus och färgprakt i Norrbottens fjällvärld. I de rytmiska scenerierna finns även svärta som i verket ”Materialvägen”, ett porträtt av vägen som användes av rallarna under järnvägsbygget i Norrbotten.
Den långa mörka vintern är tydlig i det stillsamma, poetiska verket "Introduktion". Små figurer som klättrar uppför fjället, skildrar något alldeles speciellt.
– Det är jag och min familj som klättrar. Eftersom vi bor i Stockholm ville jag att barnen skulle få ta del av den speciella känslan att ta sig upp på en fjälltopp. I landskapet där jag har mina rötter finns något som är större än oss själva som pågår när vi inte längre finns och som funnits långt innan vi fanns. I detta blir man ödmjuk, kan andas och reflektera, säger Roger Metto.
Den andra separatutställningen av Jumana Emil Abboud, född i Palestina men som flyttade med familjen till Kanada har återvänt till Jerusalem. Nu bor hon i staden och söker i sitt arbete ett sätt att återknyta till sitt hemland. Inspirerad av hundratals år gamla sägner och myter, hon hört i barndomen men som inte längre berättas, gjorde hon sina egna tolkningar av dessa och av platserna där de utspelades men med samtida, politisk kontext. Resultatet, som berättar om dagens situation i Palestina, visas via stora väggmålningar, 60 teckningar, målningar, ljudverk och videoverk.