I år intar 23 konstnärer 10 kommuner i Värmland för att pryda husfasader med urban konst.
– Varför nöja sig med en stad? säger grundaren Daniel Wakeham.
Skandinaviens största gatukonstfestval lämnar storstäderna och tar över stora delar av Värmland. Mellan den 24 juli och 18 augusti skapar 23 konstnärer från hela världen gatukonst och muralmålningar tillsammans med lokala kollegor.
– De lokala konstnärerna håller jättehög nivå internationellt men på grund av Sveriges konservativa historia när det gäller den här konstformen så har de inte riktigt fått chansen att visa upp sig, säger Daniel Wakeham som grundade Artscape 2014 i Malmö tillsammans med Tor Hedendahl.
– Det är också en av grundtankarna med festivalen, att kunna ge den chansen.
Förra året tog Artscape steget från Malmö till Göteborg med konstverk utspridda över tio stadsdelar. Fasaden på ett trettonvåningshus i Frölunda pryddes till exempel med ett verk av den australiske konstnären Rone. Och det är just på liknande plaster gatukonstprojekt brukar äga rum, i urbana miljöer. Men i år ville de göra något nytt.
– Varför inte föra ut gatukonsten till landsbygden och ta över en hel region – varför nöja sig med bara en stad? säger Daniel Wakeham om årets festival som går under namnet "The white moose project", inspirerat av den vita älgstammen i Värmland.
Förslaget om projektet togs emot med öppna armar av region Värmland. Det har skett en attitydförändring till festivalen berättar Daniel Wakeham, inte bara för att Artscape blivit mer etablerat och att arrangörerna kan visa upp resultat från tidigare år – utan för att inställningen till gatukonsten överlag har blivit mer positiv.
– Det är stor skillnad om man jämför med för bara tio år sedan, säger han.
Kommunerna har till exempel redan börjat planera guidade bussturer för att ta besökare mellan konstverken.
– Problemet är logistiken för Värmland är stort så man kan inte se alla konstverk på en dag. (TT)