– Digitaliseringen har forsat fram. Idag genomsyrar den vårt vardagsliv, inte minst är vi beroende av våra smarta telefoner. Men hur påverkar det oss både som individer och på ett samhälleligt plan?, menar Cornelius Stiefenhofer, konsthallschef på Havremagasinet och curator för utställningen ”Digitala Landskap” som öppnar nästa helg.
Han menar att det finns en enorm dynamik i digitaliseringen av våra liv, kanske inte minst med tanke på det demokratiska samtalet.
– Vi kommunicerar globalt, spenderar flera timmar på nätet varje dag. Samtidigt har denna förändrade livsstil närmast skett oreflekterad, menar han.
För givetvis får våra digitaliserade liv konsekvenser. Avtryck både fysiskt i våra landskap men också i mötet med andra människor eller för den skull den censur och ibland desinformation som befolkar det globala informationsflödet. Aspekter som nu belyses ur några konstnärskap.
Den ryska konstnären Igor Samolet håller på att bygga upp sin nya installation ”Marshmallow med Marshmallowsmak” där textila former får representera förkroppsligade bevis på vårt digitala liv. En märklig värld där notiser, Facebookinlägg, skärmdumpar och annan digital kommunikation ges gestaltning i en skulptural ”fantasivärld” som med tydlighet visar att vår personliga integritet blir alltmer transparent.
– I Ryssland försöker man censurera kommunikation på nätet. Du kan också bli åtalad om du sprider regeringskritiska åsikter på nätet, men även Facebook censurerar med sina algoritmer, menar Igor Samolet.
Konstnärsduon EEEFFF från Moskva består av Nicolay Spesivtsev och Dzina Zhuk. I sitt verk ”Digital Loop” berättar de om en idé-baserad tanke om ett anti-data-center som skulle kunna bryta den logik som dominerar dagens innehav av information och dess ägarstruktur.
– Generellt är teknologi inte neutral utan styrs av sina aktörer. Det handlar om vem som skapar teknologin och vad man ska göra med den, säger Dzina Zhuk.
Fotografen Erik Holmstedt å sin sida har under sommaren rest efter Luleälven och dokumenterat platser som påverkats av digitaliseringen.
– Vattenkraften är förutsättningen för den digitala infrastrukturen. Därför började min dokumentation där, berättar han.
Hans bildserie synliggör de enorma förändringar som Norrbotten upplevt där Boden- och Luleåområdet numer är en nyckelregion för digital industri.
– Det är en ny värld vi lever i, inte minst säkerheten runt dessa datacentraler är ett nytt inslag i vår verklighet. Det blev jag själv varse när jag skulle fotografera Facebookhallarna på Porsön, trots att jag stod på allmän plats, berättar han.
Slutligen, längst ned i källaren på Havremagasinet, kommer Susanne M Winterlings ljudinstallation – ett sällsamt musikstycke med marina instrument att möta konstpubliken.
– Jag är fascinerad av de mikroorganismer som vi är helt beroende av för fortsatt liv på vår planet, säger hon.
I sin konstnärliga praktik närmar hon sig med en konstnärlig blick vetenskapens fakta. Hon undersöker dualiteter som vad är naturligt och kemiskt, vad är natur och kultur.
– Vi måste värna de små ekosystemen. Därför tror jag att den alienation i förhållande till naturen som jag ser i Norge och Sverige är livsfarlig. Det handlar faktiskt om vår överlevnad, säger Susanne M Winterling.