Broderikonsten flödar på Instagram. En sökning på hashtags som #broderi och #embroidery resulterar i en uppsjö av konstnärs- och hantverkskonton – med allt från trendiga motiv som kaktusar och sirliga blommor till modern konst och politiska slagord.
Som en korsstygnstavla med texten ”Jag går inte isär när jag går med er” eller ”backa alla brudar”. Bakom de stygnen står den uppmärksammade gruppen Broderiklubben BK som beskriver sig som ett slags feministisk och antirasistisk syjunta.
– Vårt huvudsyfte förutom att ses är att det ska vara feministiskt och bara för tjejer och ickemän. En plats där man får vara i fred och där vi backar varandra, säger Matilda Lenne, en av grundarna till Broderiklubben BK.
En gång i månaden träffas klubben, som består av ungefär 15 personer, och broderar, fotograferar och lägger ut bilder på sociala medier. I dagsläget har deras konto över 14 000 följare.
– Jag märker absolut av ett växande intresse för broderikonst. Det märks också mer nu eftersom sociala medier är större i dag och det är lättare att visa upp vad man gör, säger Matilda Lenne.
Det märker även den franska broderikonstnären Patricia Larocque av. Hon står bakom kontot ffembroidery, fyllt av broderade arga ansikten i starka färger. För henne har sociala medier betytt en möjlighet att starta ett eget företag eftersom hon kan nå en större publik.
– Jag har också fått kontakt med andra konstnärer, säger Patricia Larocque som följer flera kvinnliga textilkonstnärer på Instagram, precis som Broderiklubben BK gör.
På Malmö konstmuseum visas just nu utställningen och forskningsprojektet ”Textila undertexter” som tar avstamp i 1960-talets textila frigörelse i Sverige och de kvinnliga konstnärer som blev ”förvisade” till textil – men som gjorde mycket av den begränsade plats de ”förvisades” till.
– De förnyade inte bara textilen utan politiserade den på 60- och 70-talet och introducerade textilen som ett konstnärligt material inom konsten, säger kuratorn Helena Selder som står bakom projektet tillsammans med Bella Rune, konstnär och professor i Textil på Konstfack.
De konstnärerna har banat väg för den textila trend som växt fram i dag menar Helena Selder.
– Smalare konströrelser har alltid sipprat ut till bredare lager. De som jobbar med broderi i dag har många föregångare så att säga, som också har laddat textilen med den aktivistiska känslan vi ser idag, säger hon. (TT)