Det var i sista sekund som Gällivare kommun beslutade att rädda Lars Gezelius berömda mosaik från 1956. Det sju meter breda verket föreställer arbetande människor på orten, alltifrån samer till gruvarbetare.
– Det är en sådan otroligt tur att vi har spetskompetensen i Gällivare – en konstnär med lång erfarenhet av nedmontering av mosaik, säger Anette Winblad von Walter, kulturchef.
Den som har fått uppdraget är Gällivarebon Baqer Hasan. Han är konstnär, född 1975, från Irak, utbildad vid Fine Arts College i Bagdad, men tvingades fly sitt hemland till Jordanien och sedan vidare till Sverige för fyra år sedan.
– När du är konstnär i Irak och uttrycker dina åsikter i media så blir det problem. Det blev väldigt farligt för mig, så jag lämnade Irak, berättar han.
Han har startat ett nytt liv i Gällivare, skaffat en ateljé på Storgatan och har fått medlemsskap i Konstnärer i Norrbotten, KiN. Han hade flera separatutställningar medan han bodde i Irak och har nu även börjat ställa ut i Sverige.
På konstutbildningen som han gick i Bagdad var det lika självklart att lära sig konstformen mosaik, som keramik, skulptur, teckning och måleri, berättar han. Allt ingick i utbildningen.
Han har även arbetat i flera projekt med att montera ner och sätta upp mosaik igen.
– Det finns mycket mosaik både i Irak och Jordanien. Jag gillar sådana utmaningar.
Han började nedmonteringen i Malmberget i slutet av mars.
– Nu håller jag på med det sista steget och har ett par veckor kvar.
Det är viktigt att ha en karta och en plan för konstverket så att man sedan ska kunna sätta alla bitar på plats igen.
Ännu vet han inte vad som ska hända med mosaiken efter nedmonteringen men han hoppas att han ska få sätta upp den igen.
– Den här målningen är väldigt vacker. Jag väntar på beslutet om var den ska sättas upp och hoppas det blir på en plats där många människor ser den, för den representerar den svenska historien.
Gällivares kulturchef Anette Winblad von Walter konstaterar att en sådan här nedmontering av ett så här stort konstverk normalt sett tar närmare ett halvår.
– Men nu har vi inte den tiden på oss, för Välkommaskolan ska ju rivas på grund av samhällsomvandlingen.
Det tog lång tid för kommunen att komma fram till ett beslut.
– Demokratiska processer tar tid, säger hon och under tiden har de flyttat flera hundra konstverk från Malmberget.
Hon har fått många frågor från hela Sverige om vad som ska hända med mosaiken.
– Det finns inte många verk av Lars Gezelius och detta kan vara det enda i Norrbotten. Han skapade väldigt beständiga verk och var en del i den rörelse som såg till att inte bara överklassen, utan även vanligt folk fick ta del av konsten. Så jag känner mig jättelycklig över att det blir av.
Mosaiken på Välkommaskolan är det allra sista interiöra verket som räddas från Malmberget. Var den ska sitta i framtiden vet hon inte än.
– Vi hoppas att vi tillsammans med medborgarna kan få fram ett bra förslag på en plats. Vi har en del nybyggnationer på gång i kommunen, bland annat vårt nya kultur- och fritidshus som byggs i centrum av Gällivare, så det kanske är en möjlig plats i framtiden för Lars Gezelius mosaikkonstverk, säger Anette Winblad von Walter.
Det slutgiltiga beslutet måste tas av kommunpolitikerna.